Rode Ardenner kalkoen

De rode Ardenner is een Frans-Belgisch landras dat is aangepast aan het ruwe klimaat van zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied. Zoals de naam het zegt, is maar één kleurslag erkend: rood. De dieren dienen zo egaal mogelijk roodbruin gekleurd te zijn, een zwarte nauwelijks zichtbare zoming is toegestaan. De kuikens van de Rode Ardenner worden donker- tot lichtrood geboren.

Het is een licht kalkoenenras met gemiddeld 8 kg voor een volwassen haan en 4 kg voor een volwassen hen. Verder komen de eigenschappen van de Rode Ardenner schijnbaar goed overeen met die van de Ronquières kalkoen, hoewel de groei van de kuikens iets minder is, maar genetisch zijn het echter totaal verschillende dieren.

Vandaag treffen we regelmatig Rode Ardenners aan op tentoonstellingen en in het gebied van oorsprong. Op sommige plaatsen in de Ardennen wordt de Rode Ardenner zelfs weer semi-industrieel gefokt voor de alternatieve markt, met bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het vlees.

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.