Ronquières kalkoen

De Ronquières is een zeer oud Belgisch ras dat reeds in de 17de eeuw door verschillende meesters op schilderijen werd afgebeeld. In het noorden van Henegouwen, de streek van Ronquières, worden sedert vijf eeuwen vele kalkoenen ambachtelijk gefokt. Op het einde van de vorige eeuw was het geen zeldzaamheid 500 tot 600 kalkoenen bij een kweker aan te treffen. Zelfs 'de kleine man' had vaak nog 150 dieren.

In 1907 werd de eerste standaard opgesteld. De Ronquières is een eerder licht kalkoenenras met witte loopbenen en een blauwachtige kop. De dieren zijn vroegrijp en leveren zeer fijn vlees. Een volwassen haan weegt ongeveer 9 kg en de volwassen hen ongeveer 5 kg. Deze kalkoen wordt momenteel erkend in vijf kleurslagen: patrijs, vaal, hermelijn, geelschouder en wit. De Ronquières is een echt landras. Het zijn geharde dieren die in staat zijn om zelf hun kostje bij elkaar te zoeken. De hennen broeden goed en zijn goede moeders voor de kuikens.

Momenteel is de Ronquières kalkoen opnieuw vrij goed verspreid bij liefhebbers over het hele land.

MEER INFO OVER DIT RAS

Ronquières kalkoen
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Ronquières kalkoen

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.