De Brugse vechter

Boek

TERUG IN VOORRAAD!

Joost De Meyer is een gerenomeerde fokker van Brugse vechters. Net als dit hoenderras is Joost vrij en ongebonden. Hij laat zich voor geen enkele kar spannen en is consequent van geen enkele kleinvee- of andere vereniging lid. Hét voorbeeld van een autodidact. Van kindsbeen af werd hij gebiologeerd door dieren. Sedert 1995 heeft hij zich toegelegd op het kweken van Brugse vechters en sindsdien heeft hij zich verdiept in de geschiedenis en de rasstandaard van dit Vlaamse ras. Op vraag van veel collega-fokkers heeft hij besloten zijn ervaring en kennis te delen om het ras maximaal te ondersteunen. Met deze persoonlijke benadering kijkt de lezer mee over de schouder van Joost terwijl hij zijn dieren verzorgt, ermee kweekt, enz... Het werd een heel praktijkgericht werk dat ook fokkers van andere rassen kan bekoren.

Het boek is zeer goed uitgewerkt en geeft naast geschiedenis een pak praktijk mee. Dit betekent dat iemand die wil starten met het kweken van Brugse vechters en bij uitbreiding alle groothoenders, meteen aan de slag kan.

We overlopen hier even wat er allemaal aan bod komt in het boek dat 216 bladzijden dik is. Eerst komt de geschiedenis van de Brugse vechter aan bod en daarin ging de auteur heel gedetailleerd te werk. Hij overloopt ook de beschrijvingen van de Brugse vechter door de jaren heen. Het onderscheid tussen onze drie Belgische vechterrassen wordt beschreven. Ook de rasstandaarden door de jaren heen komen aan bod: die van 1909, van 1926, van 1971 en van de rasstandaard van 2012.

Dit wordt gevolgd door een beschrijving van de evolutie van de rasstandaard met een persoonlijke bedenking over die evolutie. In ‘de rasstandaard in de praktijk’ krijgt u van naaldje tot draadje, van pluimpje tot nageltje te lezen hoe een Brugse vechter er dient uit te zien. Het vervolgt met de genetica en we krijgen enkele eenvoudige lessen in het vererven van eigenschappen. Ook de vererving van de kippenkleuren blauw, zwart, splash, goudhalzig en zilverhalzig (typische vechterkleuren) komen aan bod, naast de vererving van de drierijige of erwtenkam, de oog- en pootkleur, fibromelanose en hyperpigmentatie, spoorvorming bij hennen en skeletfouten. Verder leren we hoe een stam opgebouwd wordt, met belichting van lijnenteelt en inteelt. In deel 4 worden vaak voorkomende ziektes, parasieten en andere problemen beschreven met courante kuikenproblemen, coccidiose, mestkontjes, kromme tenen en kannibalisme.

Ook de infectieziekten passeren de revue met Marekse verlamming, verschillende infecties van de luchtwegen en hoe die te behandelen. Er is een hoofdstukje over parasieten en ook ‘andere’ problemen zoals ‘eieren pikken’ worden belicht. Verder gaat het over vaccineren, de voeding, de huisvesting en toebehoren. De auteur eindigt met het overlopen van een kweekseizoen in de praktijk.

De Brugse vechter - Verleden en heden Verzorging, erfelijkheid en fokken in de praktijk

  • 216 blz. macogloss, 156 illustraties in kleur, A5, 25 tabellen en schema’s.
  • Garengenaaid, harde kaft (linnen met gouddruk), schutbladen en geplastificeerde stofwikkel in quadri. Kapitaalbandjes.
  • Hardcover - Gewicht: 0,685 kg

De oplage is beperkt.

Het boek past in de reeks waarin ook ‘Geitenmannen, verenigt u!’ verscheen.

Enkel verkrijgbaar bij Steunpunt Levend Erfgoed.

Verzendingskosten: afhankelijk van uw bestelling. Zie verder in de bestelprocedure.

39,95 €