Smijter

De Smijter is afkomstig uit Vlaanderen en was vroeger veel verspreid in de omgeving van Antwerpen. De naam verwijst naar de oude eigenschap van de doffer om zich naar zijn duivin te 'smijten'. Hij vloog met luid klappende vleugels over zijn duivin heen. Hoewel het nog steeds temperamentvolle duiven zijn, is er van deze oorspronkelijke eigenschap niet veel overgebleven.

Smijters zijn dankbare duiven in de fok, die het met minieme eisen aan verzorging en huisvesting kunnen stellen. Het ras is geschikt voor het bevolken van duiventorens. Het gewicht bedraagt ongeveer 525 gr tot 600 gr. Smijters lijken op eenkleurige Ringslagers. Ze zijn eveneens voorzien van een puntkap op het achterhoofd. Erkende kleurslagen zijn: zwart, blauw met zwarte banden en blauw gekrast.

Hoewel er de laatste jaren een paar ervaren fokkers zijn bijgekomen, blijft de Smijter een zeldzaam ras zowel in Vlaanderen als Wallonië.

MEER INFO OVER DIT RAS

Smijter
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Smijter

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.