Kempens hoen

Over dit ras bestaat heel wat controverse. Van oudsher en reeds meer dan 100 jaar lang zijn er zijn hevige voorstanders, maar ook hevige tegenstanders. Het draaide om het feit dat het Kempens hoen enorm goed leek op het Brakelhoen. Hierdoor werd het Kempens hoen door velen omschreven als "een kleine Brakel". Dat lieten de Kempenaars zich natuurlijk niet zeggen. Er werd zelfs beweerd dat het Kempens hoen ouder was dan het Brakelhoen. Uiteindelijk verdween het Kempens hoen decennialang in Vlaanderen en de Kempen. Uitgestorven...

Ware het niet dat er einde 19de en begin 20ste eeuw Kempense hoenders werden uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Ze werden daar verder gekweekt én veranderd. Zo werd het Brakelhoen ingekruist om meer gewicht te hebben. En daarnaast selecteerden de Engelse kwekers enkel de hennenvederige (zonder wit zadelbehang) exemplaren. Het resultaat werd de Campine. Die wordt door de liefhebbers van het Kempens hoen een nazaat van het Kempisch hoen genoemd. In 2013 werd begonnen met de invoer van Campines naar de Kempen.

De Campine wordt door de tentoonstellingsfokkers in België niet erkend als ras. Steunpunt Levend Erfgoed erkent het ras omdat er genoeg historische bronnen zijn die aantonen wat de geschiedenis is van het ras. Tal van onze rassen - over de soorten heen - die door de jaren heen verdwenen, werden teruggefokt uit restpopulaties of opnieuw ingevoerd, al dan niet na een evolutie. SLE heeft dan ook geoordeeld dat het Kempens hoen een lokaal ras is. Het is wijdverspreid in de wereld als Campine.

Campines leggen tot 210 witte eieren van circa 55 gram per jaar, het hele jaar door. Ze broeden weinig en vliegen gemakkelijk. Een volwassen haan weegt 2,5 kg, een hen 1,8 kg. Het opvallendste kenmerk is de hennevederigheid bij de hanen, waarbij de kleur en tekening gelijk is aan die van de hen. De Campine draagt een nauw aansluitend verenkleed en is zwaarder dan hij eruit ziet. Het lichaam is diep en lang met een ronde borst. De schouders zijn niet te breed en de rug is eerder vlak.

De fiche met het fokkerijprogramma van het Kempens hoen vindt u hier.

MEER INFO OVER DIT RAS

Kempens hoen
Kempens hoen

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.