Belgisch warmbloedpaard

In de 1937 werd de Landelijke RijVereniging (LRV) opgericht met als doel ontspanning te bieden aan de boerenjeugd. In de beginperiode werd vooral gebruik gemaakt van trek- en werkpaarden die op de boerderijen voorhanden waren. Maar al snel wilde men een lichter type paard dat goed berijdbaar was, maar toch ook nog gebruikt kon worden als werkpaard op de boerderij.

Na enig speurwerk over de grenzen heen kwam men thuis met Nederlandse Gelderse paarden en Franse zadelpaarden die gefokt werden in Normandië. Vanaf halfweg de jaren vijftig vond men ook de weg naar de Duitse warmbloedpaarden, vooral de Hannoveraan was hier populair. Al deze verschillende warmbloedrassen werden in het stamboek van de Nationale Fokvereniging van het Landbouwrijpaard (NFLR) ingeschreven. In 1960 volgde dan de uiteindelijke erkening door het ministerie van landbouw.

De landelijke ruiterij groeide verder uit en los van het boerenleven ging men paarden fokken specifiek voor de sportruiterij. In 1970 veranderde de NFLR in Nationale Fokvereniging van het Warmbloedpaard en sindsdien spreekt men van het Belgisch warmbloedpaard. Omdat het BWP een recent stamboek is en dat er fokdieren vanuit de diverse warmbloedfokkerijen uit heel europa werden gehaald, kende het Belgisch warmbloedpaard veel succes kon ingespeeld worden op de grote vraag. Er worden in de internationale ruitersport successen behaald, vooral in het springen en de 'eventing'. Het aanbod via het stamboek is zo groot dat zowel de topruiter als de gewone paardenliefhebber zijn gading kan vinden bij de BWP-paarden. Je hebt er alle karakters en temperamenten. De BWP-paarden worden naast springen en 'eventing' ook gebruikt voor dressuur en wandelruitersport. Recent leggen enkele fokkers zich ook toe op het fokken van dressuurgerichte BWP-paarden.

Steunpilaren in de BWP-werking zijn de dertig merrieprijskampen en de veeleisende hengstenkeuringen die jaarlijks worden gehouden. Daar gebeurt de beoordeling van de paarden op basis van volgende criteria: het exterieur, de basisgangen en de afstamming. De hengstenkeuringen zijn uiterst selectief. Het veterinair onderzoek en het vrij springen vormen sedert lang vaste onderdelen. Het stamboek telt meer dan 6500 leden en jaarlijks worden er ruim 2500 BWP-veulens ingeschreven. Verwarring kan optreden omdat BWP naast het paardenras ook staat voor de stamboekvereniging B.W.P. Deze fokvereniging houdt de stamboeken van de volgende rassen bij: het Belgisch warmbloedpaard, het Belgisch tuigpaard, de Belgische rijpony, de Belgische Connemarapony en de Belgische Dartmoorpony.

MEER INFO OVER DIT RAS

Belgisch warmbloedpaard
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Belgisch warmbloedpaard

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.