Ardense voskop

Eeuwenlang bevolkten voskleurige schapen de Ardense weilanden. De huidige Ardense voskop stamt af van de Ardense schapen die vroeger door kooplui werden meegebracht om op de betere Vlaamse weiden te worden vetgemest. Lokale herders uit Klein-Brabant (= streek rond Bornem) hebben dit schaap aangehouden voor het fokken van Paaslammeren. Uit deze restpopulaties werd de Ardense voskop terug gefokt en geselecteerd.

Het is een schaap dat zich thuis voelt in ruige omstandigheden. Voskoppen kunnen zowel tegen droogte als tegen nattigheid en koude. Ze kunnen perfect buiten overwinteren onder de beschutting van bomen en struiken.

De Ardense voskop is een schaap van gemiddelde grootte met een robuuste en statige indruk. Het is een vinnig dier, wantrouwend tegenover vreemden. De kop en de poten zijn vosbruin, de wol is lichtbruin zonder vlekken.

De meeste rammen zijn ongehoornd, maar gehoornde exemplaren komen sporadisch voor. Het aantal gespeende lammeren is ongeveer 1,7 per ooi. Het volwassen gewicht van de ram ligt tussen de 70 en 80 kg en van de ooi tussen de 55 en 70 kg. Deze schapen hebben een goed slachtrendement en produceren vlees van uitstekende kwaliteit en smaak.

Intussen is de Ardense voskop opnieuw goed verspreid in Vlaanderen. Anno 2010 was de 'Ardennais roux' zelfs het meest gehouden ras in Wallonië.

De fiche met het fokkerijprogramma van de Ardense voskop vindt u hier.

MEER INFO OVER DIT RAS

Ardense voskop
Ardense voskop

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.