De Antwerpse baardkriel is een Belgisch krielras met internationale allure. Overal ter wereld komt men Antwerpse baardjes tegen op pluimveetentoonstellingen. Het ras is ontstaan uit de gebaarde krielhoenders die al zeer lang in de Nederlanden voorkwamen. Op zeventiende-eeuwse schilderijen van Albert Cuyp zijn de voorouders van de Antwerpse baardkrielen in kwartelkleur terug te vinden. Wanneer men precies aan de selectie van deze baardkrielen begon is niet geweten, maar in 1858 werd het ras reeds vernoemd door Ch. Jaques. Op het einde van de negentiende eeuw nam de populariteit toe en werd er zeer sterk geselecteerd. Het werd een bekende verschijning op alle inlandse tentoonstellingen en later veroverde dit Antwerpenaartje ook de rest van de wereld.
Dit krieltje is een bijzondere verschijning. De opgerichte, brede borst geeft een fiere en alerte uitstraling. Hét handelsmerk is echter de volle baard. De Antwerpse baardkriel komt voor in meer dan 25 kleurslagen en er worden nog regelmatig nieuwe gefokt. Niet enkel de uitstraling van dit krielras ligt aan de basis van het enorme succes, ook het aanhankelijke en speelse karakter speelt hier zonder twijfel een rol.
Fokken met Antwerpse baardkrielen levert haast nooit problemen op. De hennen zijn in staat om zelf hun eitjes uit te broeden en hun kuikens groot te brengen.
MEER INFO OVER DIT RAS