Wolf nu ook in Vlaams-Brabant

Landschap vzw en Welkom Wolf kregen de voorbij dagen een reeks wolvenmeldingen uit Vlaams-Brabant en vermoeden dat het om minstens twee verschillende dieren gaat.

In de nacht van 7 op 8 februari doodde een wolf een schaap. Uit het DNA dat op het kadaver achterbleef, konden onderzoekers van INBO vaststellen dat het dier vermoedelijk uit Nederland naar ons land is afgezakt. Ondanks de verhoogde activiteit van de wolf in Vlaams-Brabant verwachten experts niet dat hij zich in de provincie zal vestigen. Daarvoor is het leefgebied te klein.

Op zaterdag 4 februari 's avonds liet een zwervende wolf zich opmerken in de velden rondom Lubbeek. De volgende ochtend, zondag 5 februari, trok diezelfde wolf een spoor over een akker in Lovenjoel (Bierbeek). Dat spoor werd gefotografeerd en opgemeten door de medewerkers van Welkom Wolf. Later die dag werd nog een ernstige wolvenmelding genoteerd in Overijse, mogelijk hetzelfde dier.

In de dagen erna is er een tweede wolf gesignaleerd. Deze tweede wolf liet zich maar liefst 15 keer zien, fotograferen en filmen in goed 24 uur tijd in regio Heist-op-den-Berg, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek. In de nacht van 7 op 8 februari doodde deze wolf een schaap in het Boortmeerbeeks Broek. Het DNA dat aangetroffen werd op het dode schaap en dat onderzocht werd door Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), wijst uit dat deze wolf vermoedelijk vanuit Chaam in Nederland via Brecht naar het zuiden is afgezakt. Mogelijk werd dezelfde wolf op vrijdagochtend 10 februari aangetroffen in Wezembeek-Oppem en Tervuren. Een vrouw kon vanop de lijnbus een foto maken terwijl het dier een akker doorkruiste.

Welkom Wolf vermoedt dus dat het om twee verschillende wolven gaat en dat beide wolven uiteindelijk via de Dijlevallei verder naar het zuiden zijn gelopen en dat ze zich inmiddels - apart van elkaar - al in Wallonië (of nog verder) bevinden.

Op 14 februari kreeg de organisatie een nieuwe melding vanuit Bierbeek, maar hierbij is het de vraag of het wel om een wolf gaat. Ondanks de verhoogde activiteit van wolven in de provincie, achten Landschap vzw en Welkom Wolf het niet waarschijnlijk dat de wolf zich er permanent zal vestigen, ook niet in Oost- en West-Vlaanderen. Een geschikt wolventerritorium moet tot 450 vierkante kilometer groot zijn, moet minstens 10.000 hectare zeer rustige natuur omvatten - bijna aaneengesloten - en daarnaast ook voldoende reeën of herten, wilde zwijnen en hazen. “Zelfs de 'grote' natuurcomplexen als het Meerdaalwoud met de Dijlevallei of het Zoniënwoud zijn nogal klein voor een wolf, en echt rustig - naar wolvennormen - is het er al zeker niet”, verklaart de wolvenorganisatie. Het gaat volgens de organisaties dus om zwervende wolven. Dat zijn jongvolwassen dieren die op zoek gaan naar een eigen leefgebied, en in tweede instantie naar een partner om binnen een eigen territorium een roedel te stichten. “Zodra ze een geschikt territorium hebben gevonden en geclaimd, gaan ze desnoods jarenlang zitten wachten op een zwervende wolf van het andere geslacht. Zwervers die meer geluk hebben, vinden meteen zo'n territorium mét een geduldig wachtende eigenaar van het andere geslacht. Als het klikt, hebben ze dus tegelijk een partner én een territorium”, klinkt het.

Bron: VILT, foto PxHere