Verkiezing 'De mooiste koeienweide 2023'

BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, organiseert de verkiezing van ‘De mooiste koeienweide 2023’. 

Eén van de drie finalisten is het melkveebedrijf De Vaerendriesch in Hoeleden. Dat wordt geleid door vader Luc en zoon Jarno Vandepoel. 

Met de verkiezing ‘De mooiste koeienweide 2023’ wil BioForum de inspanningen die biologische melkveehouders doen voor dierenwelzijn en de biodiversiteit rondom hun bedrijf extra in de kijker zetten en consumenten bewust maken van de meerwaarde van biologische zuivel. 

SLE-lid Jarno Vandepoel baat samen met zijn vader Luc biobedrijf De Vaerendriesch in Hoeleden uit. Daar zorgen zeventig wit-blauwe dubbeldoelkoeien voor rundsvlees, kalfsvlees, verse melk, maar ook voor heerlijk hoeveijs.

“Enkele jaren geleden hebben we beslist om voor bio te gaan”, zegt Jarno. “En daar zien we vandaag al heel wat voordelen van. We hebben gezondere koeien, die minder vaak ziek zijn, en we zien de laatste tijd ook veel meer insecten op de weides, wat weer meer vogels aantrekt en zo blijft de cirkel verder gaan.” De koeien van Jarno en Luc staan op zo’n 50 hectare grasland. “De laatste jaren hebben we fors geïnvesteerd in extra graslanden”, vertelt Jarno. “Dat maakt dat wij onze koeien na elke melkbeurt een nieuw perceel gras kunnen aanbieden. We roteren elke drie weken. Zo krijgen de graslanden ook voldoende tijd om zich te herstellen.” Jarno kan ervan genieten om de koeien te zien grazen in de weides. “Het natuurlijk gedrag van een koe is al grazend stilletjes vooruitgaan. Wij bieden hen die ruimte, waardoor ze gezondere melk voortbrengen. Door heel veel grasland te laten begrazen, zorgen we ook een grote koolstofopslag zodat de koeien geen impact hebben op het klimaat, want we slaan meer koolstof op dan dat we uitstoten.” 

Bekijk hier de video van Jarno:
https://youtu.be/LqixTWEwl5E

De winnaars van de wedstrijd worden begin december bekendgemaakt: er is een juryprijs die de meer professionele aspecten van de koeienweiden beoordeelt en een publieksprijs op basis van online stemmen. 

Voor deze publieksprijs kan u tot en met zondag 3 december stemmen via
https://demooisteboodschapisbio.be/stem-op-de-mooiste-koeienweide-2023/?...

U maakt daarbij kans op een prijzenpakket met biologische producten.