Schaduw en water, ook voor uw dieren

Uw dieren hebben het ook warm. Bij temperaturen dichtbij of zelfs boven de 30 graden voelen ook dieren de zon branden. De voorbije dagen waren er nogal wat meldingen van mensen die zich bijvoorbeeld zorgen maken om dieren die onbeschut in de vlakke zon blijven staan.

Schaduw, water en het vermijden van zware inspanningen kunnen dezer dagen veel dierenleed vermijden. Bij warme temperaturen hebben dieren nood aan voldoende vers drinkwater, dat de hele dag beschikbaar blijft. Afkoeling is voor dieren even belangrijk als voor mensen. Katten en honden moeten een koele plaats kunnen opzoeken. Verplaatsbare hokken van konijnen, knaagdieren of vogels worden beter uit de zon gehouden. Ook weidedieren moeten kunnen ontsnappen aan de zon. Een aangepast schuilhok is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming tegen de zon van bomen of struiken maakt veel verschil. Dieren die nergens op een weide in de schaduw kunnen staan, worden tijdens hete zomerdagen beter binnen gehouden of tijdig verplaatst naar een andere locatie die wel voldoende beschutting biedt.

Gemeentebesturen zijn het best geplaatst om in te grijpen wanneer er bijvoorbeeld dierenwedstrijden dreigen door te gaan bij al te hoge temperaturen. De toestemming onder voorwaarden kan terug ingetrokken worden. De Vlaamse dienst Dierenwelzijn heeft een folder uitgebracht over het welzijn van dieren in deze hitte. Daarin staan nog meer tips, zoals een zoutblok voor runderen en paarden zodat ze de uitgezwete mineralen opnieuw kunnen aanvullen. Je vindt de folder hier: http://www.huisdierinfo.be/dieren-en-warm-weer