nieuwe besmetting Newcastle (NCD), nu in professioneel bedrijf

Er is een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een opfokbedrijf (zonder buitenbeloop) met legpoeljen in Zulte (Oost-Vlaanderen). Ook rond dit bedrijf worden beschermingszones afgebakend. Ondanks het feit dat de dieren gevaccineerd waren, bleek dit onvoldoende om doorbraak van de ziekte op het bedrijf te voorkomen. Toch blijven een correct uitgevoerde vaccinatie en een goede bioveiligheid prioritair om verdere verspreiding van het virus te vermijden.

De dieren op dit bedrijf vertoonden klinische tekens en meer dan 10 % stierf. Uit het onderzoek op de dode dieren bij DGZ werd het volgende vastgesteld: de dieren vertoonden zenuwsymptomen, er werden puntbloedingen aangetroffen en de luchtpijp van de dieren bleek ernstig ontstoken. Daarnaast waren er ook subtiele bloedingen in de overgang van de kliermaag naar de spiermaag. In maag en darmen zat een galgroene inhoud. De nieren waren gestuwd, net als de bloedvaten van de hersenvliezen.

De manier waarop het virus in dit klassiek, commercieel bedrijf zonder buitenbeloop terecht kwam is nog niet duidelijk en wordt nog onderzocht. Rond dit bedrijf worden dezelfde maatregelen van kracht zoals rond de uitbraak in Haaltert, ook in Oost-Vlaanderen:

In de zones van 3 km en van 10 km is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris aan het Voedselagentschap bezorgen. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden.

In de zone van 500 m rond de besmetting moet ook alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. In deze zone moet ook elke hobbyhouder een inventaris van zijn pluimvee aan de gemeente bezorgen.

Overzicht van de 10 km-zone (Bron: FAVV)

Afwijkingen (derogaties) op het vervoerverbod zijn mogelijk voor gevaccineerd pluimvee en broedeieren van de professionele bedrijven. Een overzicht van alle maatregelen vindt u op de website van het FAVV. Aanvragen voor afwijkingen kunnen aan de LCE bezorgd worden:

Slachthuizen en broeierijen in de zones kunnen ook onmiddellijk gebruik maken van de corridors, die voorzien zijn in het sectordraaiboek.

De problemen rond NCD zijn duidelijk nog niet van de baan. Dat betekent dat alle inspanningen rond correcte vaccinatie en een goed uitgevoerde bioveiligheid uitermate belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat het virus niet verder verspreid wordt. Als u ook maar enig vermoeden heeft van de ziekte bij uw dieren, neemt u best onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Bron DGZ