Nieuw KB identificatie en registratie kleine herkauwers één jaar later

Vorig jaar startte op 13 juni het nieuwe KB Identificatie en registratie met ook wijzigingen voor de houders van schapen, geiten, hert- en kameelachtigen.

Specifiek voor de schapen en geiten was de voornaamste wijziging de omschakeling naar de elektronische oormerken. De overgangsperiode van één jaar om de stock van conventionele oormerken op te maken is in zicht. 

Wat nu?
In de nieuwe wetgeving werd voorzien dat houders van schapen en geiten die nog een voorraad conventionele oormerken hadden, deze in overgang nog mochten gebruiken voor dieren die geboren worden tot 30-06-2023. Dieren die vanaf 01-07-2023 geboren worden, dienen bijgevolg steeds te worden voorzien van elektronische oormerken.

Wat doet u met de rest van uw conventionele oormerken mocht u er toch nog over hebben? U mag deze aan DGZ bezorgen ter vernietiging. Indien u deze zelf vernietigt, adviseren we om deze te verknippen zodat ze niet in verkeerde handen komen en in uw naam misbruikt worden.

Ook de kleur van de elektronische oormerken zal binnenkort wijzigen naar zalmkleurig in plaats van groen. Een eventuele voorraad groene elektronische oormerken blijft geldig en mag u volledig opgebruiken.

Meer info: https://www.dgz.be/