Landschapspark in Provinciaal domein Puyenbroeck verkozen tot beste publieke ruimte

Provincie Oost-Vlaanderen heeft met de herinrichting van het landschapspark in Provinciaal domein Puyenbroeck de Prijs Publieke Ruimte 2023 gewonnen. In de categorie 'landelijke projecten' haalde het landschapspark in domein Puyenbroeck in Wachtebeke het voor het Hooghof in Zellik en de Erfgoedwandeling in Scherpenheuvel-Zichem.

Het ‘Levend Erfgoedpark’ is mee opgenomen in het nieuwe landschap en geëvolueerd naar een meer ervaringsgerichte inrichting. De dieren zitten minder in kleine hokken, maar maken deel uit van het parklandschap.
De omheiningen zijn omgevormd naar een lage schapendraad met avontuurlijke doorgangen. In de weides zorgen bomen, boomstammen , hoogteverschillen, water en groene oevers voor een hogere belevingswaarde. Middenin het dierenpark zijn een blotevoetenpad, een grote hondenlosloopzone en hondenzwemzone aangelegd.

Het geheel is een mooi voorbeeld van de creatie van nieuwe natuur met een grote recreatie- en belevingswaarde en een sterk klimaatbestendige aanpak. Voorbeelden van circulariteit zijn de gerecycleerde Klimkabouter, de metalen uitkijktoren en het gebruik van vermalen beton van de afbraak als onderfundering voor de paden. Alle hoogteverschillen in het landschap zijn aangelegd met een gesloten grondbalans.
Een aantal diersoorten wordt ingezet voor de begrazing van het nieuwe park. Er is bewust niet in verlichting voorzien.

Lees meer: http://prez.ly/plyc