07/02/2025

Bert en Dries Van Asbroeck hebben twee jaar geleden het slachthuis in Kortenaken opgekocht. Ze willen de site nieuw leven in blazen als korteketenslachthuis voor schapen, geiten, varkens en runderen.
“Er zijn geen slachthuizen meer in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg waar schapen en geiten geslacht kunnen worden”, klinkt het.
"Korteketenboeren moeten steeds verder rijden en ook zijn ze steeds minder welkom op de grote slachthuizen. Dit omdat de verwerking van korteketendieren veel meer administratie en dus kosten met zich meebrengt.”
De ondernemers kregen vorig jaar een vergunning klasse 2 voor de uitbating van een slachthuis met uitsnijderij voor de verwerking van 5 ton vlees per dag. Als de slachtlijnen volledig operationeel zijn, verwachten de ondernemers maandelijks zo'n 150 runderen, 240 lammeren (schapen en geiten) en 240 varkens te slachten. In de loop van vorig jaar kregen de ondernemers VLIF-steun toegekend van de Vlaamse overheid voor een bedrag van 300.000 euro. “Dit omdat we met dit microslachthuis een impact kunnen hebben op de valorisatie van primaire producten met korteketenverkoop”, verklaart Van Asbroeck.
Informatieavonden op 12 en 13 februari 2025
Tijdens deze infomomenten zullen de planning en de toekomstige activiteiten worden toegelicht, inclusief een oproep tot participatie.
“Landbouwers die actief zijn in de Korte Keten-sector, of dit graag willen worden, particulieren en sympathisanten zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze vergaderingen.”
Inschrijven hiervoor kan u doen via deze link waar u ook een inschrijfformulier kan invullen waardoor u later op de hoogte wordt gebracht.
Uur: 19.30 - 22.00 u.
Organisatie: Kortvlees BV, in samenwerking met Steunpunt Korte Keten, Boerenbond en de Vlaamse Schapenhouderij vzw.
De vergaderingen starten om 20 uur en het publiek is welkom vanaf 19.30 uur in Zaal Den Berg, Dorpsstraat 97A in 3470 Ransberg.
Heb je vragen, neem contact met Bert Van Asbroeck bertvanasbroeck@hotmail.com