Boomsleepdag met trekpaarden in Wezemaal

Op zondag 27 februari trekt vzw ‘De Voermannen van Nu’ met hun Brabantse trekpaarden de bossen op de Wijngaardberg in Wezemaal in. Ze organiseren er, samen met de provincie Vlaams-Brabant, een demonstratiedag waarbij de boomslepen-technieken getoond worden aan nieuwe liefhebbers.

Deze activiteit kadert in het Europese project om Brabantse trekpaarden in te zetten in innovatieve en duurzame land- en bosbouw. Eén van de mogelijkheden is de herintroductie van het aangespannen trekpaard in de bosbouw. “En dat is een schot in de roos”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor recreatie en economie. “De trekpaarden zijn gemakkelijker inzetbaar op de steile en beboste hellingen van de Wijngaardberg in Wezemaal. Zo’n gebied is moeilijk bereikbaar voor grotere machines. Bovendien is de impact van trekpaarden op de gevoelige bodem minder dan die van machines. Hierdoor herstelt de natuur zich na de onderhoudswerken veel sneller. De KU Leuven wil om die reden ook een beroep doen op de ‘Voermannen van nu’ voor een nieuwe bodemstudie.”

Het boomslepen met trekpaarden is één van de oude trekpaardtechnieken die eerder al verzameld en in beeld gebracht werd door de provincie. “De kennis van soortgelijke technieken zit voornamelijk in het hoofd en de handen van de oudere generaties en dreigt bijgevolg verloren te gaan ”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Demonstratiedagen zoals deze, dragen bij aan de overdracht van deze vaardigheden aan jongere trekpaardliefhebbers.” “Om de typische trekpaardencultuur van onze provincie te bewaren, proberen we met een activiteiten- en veulenpremie mee te werken aan de instandhouding van het trekpaardras. En die inspanningen werpen hun vruchten af, want zo werden in 2021 maar liefst 98 trekpaardveulens ingeschreven in onze provincie” , besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Wie de Brabantse trekpaarden aan het werk wil zien, is zondag 27 februari vanaf 10 uur welkom aan de Wijngaardberg in Wezemaal.