35 pluimveebedrijven getroffen door vorm van vogelgriep

Sinds begin april zijn er enkele tientallen pluimveebedrijven getroffen door een vogelgriepvirus dat onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. Dat meldt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). De bedrijven bevinden zich vooral in West-Vlaanderen.

De minister benadrukt dat het virus in kwestie "volledig onschadelijk voor de menselijke gezondheid". Het bewuste virus - vogelgriepvirus van het type H3 - staat bovendien niet op de lijst van gereglementeerde en aangifteplichtige ziekten. Het virus kan wel symptomen veroorzaken bij pluimvee, gaande van een productiedaling tot de dood van het dier.

Momenteel zijn er 35 pluimveebedrijven getroffen. Voor 27 daarvan werd de H3-stam bevestigd.

Samen met de sector werkt de overheid aan maatregelen om de verdere verspreiding van de ziekte in te dijken. Dieren die besmet zijn met het virus of symptomen ervan vertonen, zullen worden geslacht. De betrokken pluimveehouders zullen schadeloos worden gesteld.

"Deze ziekte houdt geen risico in voor de veiligheid van de voedselketen, noch voor de consument", benadrukt het kabinet van minister Ducarme.

Bron: Belga