Zwartvleugel Ronquières kalkoen

Een nieuw onderwerp starten of een bestaand onderwerp becommentariëren is enkel mogelijk voor geregistreerde gebruikers van onze website. Heeft u commentaar i.v.m. zaken die betrekking hebben op onze zeldzame rassen? Maak via bovenstaande link een account aan en laat u horen. Het debat is open. Maar zorg voor hoffelijkheid. Geen persoonlijke aanvallen. Scheldpartijen vervuilen een open en eerlijk gesprek. Namen van personen worden net als sluikreclame geweerd uit de tussenkomsten. Het forum kan niet gebruikt worden voor zoekers (te koop of gezocht); leden kunnen gratis zoekers plaatsen.

Beste allemaal,
Onlangs zijn wij verhuist naar de ouderlijke boerderij, waar ik in mijn jonge jaren met mijn vader veel oud Belgische Neerhofdieren kweekte. Zo ook hadden we in 1996 een aantal stellen Ronquiere kalkoenen lopen. In totaal kweekten wij ongeveer een 120 kalkoenen per jaar. Zoals bekend, kwamen daar alle kleurslagen uit. Ook hadden we elk jaar bij de jongen ook een aantal zwartvleugels bijlopen. Dieren die veel patrijskleurige eigenschappen hadden, maar volgroeid bijna volledig zwart waren. Als ze in de zon liepen hadden ze een mooie groene schijn op de veren.prachtig! Bij de toenmalige club 'de filosoof van Ronquiere' is deze kleurslag ook omschreven toen der tijd. Er was zelfs sprake over erkenning van deze kleurslag. Maar helaas, anno 2021 bemerk ik dat deze kleurslag nog altijd niet is opgenomen in de standaard.zijn er hier in de club , ook mensen die uit hun stam zwart vleugels kweken? En is er in onze geliefde club stichting Levend erfgoed ruimte voor deze mooie oude kleurslag? Naar je ouderlijke plek terug gaan wonen, roept veel herinneringen op . En hopelijk kunnen we hier na de verbouwingen het verleden terug laten herleven. Ter ere aan mijn vader en ons ooooo zo geliefde levend erfgoed. Ik hoor graag jullie reacties, en als het kan met foto's. Hartelijk dank en vriendelijke groeten, Bart Willemsen.

Beste Bart, We gingen te rade bij Boudewijn Goddeeris, de 'peetvader' van de Ronquières. Hij antwoordt dat de zwartvleugel inderdaad een door de landsbond niet erkende kleurslag is bij de Ronquières. Hij voegt er aan toe dat die een erkenning wel zou verdienen. Alle erkende kleurslagen van de Ronquières dragen het allel Zwartvleugel en wel fokzuiver (en dus nooit het allel Zwart of Brons van hetzelfde gen = triallelic gene): het is een van de kenmerken van de Ronquières. Boudewijn fokt zelf Patrijs Ronquières en die zijn fokonzuiver voor heel wat genen, maar hij fokt uit die Patrijs Ronquières ook Zwartvleugels. Zijn broer Bruno heeft een koppel Zwartvleugels lopen die van bij hem komen. Het zijn dus zuivere Ronquières. Waarom is die kleurslag indertijd dan niet erkend? Zwartvleugel kalkoenen staan in de Britse standaard vermeld als "Crimson dawn" of "Black winged bronze"; de standaard is echter zeer summier, zelfs fout wat de kleur van de schouders betreft. In die tijd wilde de "Filosoof van Ronquières" geen stokken in de wielen steken van de Britse kalkoenenfokkers. Maar als ras is de "Crimson dawn" feitelijk nooit van de grond gekomen. Er waren ook bij ons geen fokkers die zich wilden richten op de Zwartvleugel Ronquières: we hebben toen wel de Geelschouder en de Witte Ronquires laten erkennen. Ook Duitsland kent zijn Zwartvleugel kalkoen, maar die is slanker van type en hoogbenig en de zadelzoming is zeer donker, terwijl die bij de Zwartvleugel Ronquières zo goed als wit is. Indien er fokkers gevonden worden om te werken aan de Zwartvleugel Ronquières dan wil Boudewijn hen gerust helpen. Een erkenning binnen de Landsbond is niet gegarandeerd, maar Boudewijn zou het zelf maar al te graag willen. Steunpunt Levend Erfgoed zal het onderwerp bespreken in haar neerhofwerkgroep waarna een standpunt aan de raad van bestuur zal overgemaakt worden: al dan niet opnemen van de Zwartvleugel kleurslag in de standaard van de Ronquières kalkoen.

Beste Jan, Hartelijk dank voor bij Bouwdewijn info in te winnen. Ik ben zeer blij dat ze nog rond lopen op Belgische bodem. Want wat ik me herinner van mijn jeugdjaren, waren dit prachtige vogels! Spijtig dat zo weinig mensen ze willen mee opnemen in hun stam. Maar hoop doet leven en ik duim dat de raad van bestuur ze ook wil steunen. We duimen. Hartelijk dank.

Beste, ik ben op zoek naar een stel (zoals beschreven ideaal 1 haan en 3 hennen) van dit ras. Hebben jullie enig idee waar ik dit kan kopen (dat mag ook voorjaar zijn). Ikzelf ben van regio Scherpenheuvel. mvg, Frank