Belgische haas

 

Als er één konijnenras is waarover heel wat fabels de ronde doen, dan is het wel de Belgische haas. Zo werd vroeger beweerd dat het hier ging om een kruising tussen een haas en een konijn, of dat de Belgische haas van Engelse oorsprong zou zijn.

De Belgische haas is wel degelijk een Belgisch konijnenras. Slank gebouwde konijnen bestonden reeds in de 18de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Wel klopt het dat het Belgisch haaskonijn vooral veredeld werd in Engeland. De eerste 'Belgian Hare' op Engelse bodem werd tentoongesteld door een zekere Mr. Lumb in 1874. Hij selecteerde het ras uit dieren die hij vanuit Antwerpen had ingevoerd.

Het Belgisch haaskonijn is het meest opvallende typedier onder de Belgische konijnenrassen. Het is een middelgroot konijn dat qua uiterlijk sterk op een haas lijkt.

Het zijn bijzonder elegante dieren, fijn van gestel. Alles wat in de buurt komt van plompheid of grofheid wordt niet getolereerd. De slanke kop harmonieert bij een lang en gestrekt lichaam, waarbij de gespierde rug opvalt. Het heeft lange, slanke, gespierde poten en billen. De ogen zijn groot en geven deze dieren nog meer uitstraling. De oren staan rechtop en zijn tussen 12 en 15 cm lang.

Het gewicht van de Belgische haas ligt tussen de 3,5 en 4,5 kg en ze groeien niet snel.

Het ras is erkend in haaskleur, zwart, tanpatroon en wit. De Belgische haas is het sierstuk onder onze konijnenrassen.

Het ras is zeldzaam.