Belgische tuimelaar

 

De Belgische tuimelaar behoort tot één van de oudste duivengroepen. Deze duif is verwant aan de Franse- en de Keulse tuimelaar.

'Tuimelen' betekent het maken van één of meerdere achterwaartse salto‚Äôs tijdens het vliegen. De Belgische tuimelaars die we vandaag op onze tentoonstellingen zien, tuimelen helaas al lang niet meer. Er zijn gelukkig een paar mensen die door inkruising van nu nog 'echte' vliegtuimelaars, deze eigenschap proberen terug te fokken.

De huidige Belgische tuimelaars zijn echte volièreduiven. De eisen die men bij dit ras aan de oogkleur stelt, is mede de oorzaak van de teloorgang van hun vliegeigenschappen. Een duif met parelogen die veelvuldig van vrije uitvlucht kan genieten zal een pareloog krijgen dat met adertjes doorlopen is. En dit wordt nu algemeen als fout aanzien. Hierdoor is de liefhebber genoodzaakt om deze duiven in volières te huisvesten.

Belgische tuimelaars zijn kleine, gedrongen en iets opgerichte duiven. Het gewicht varieert van ongeveer 380 gr tot 400 gr.

Ze komen voor in de kleuren zwart, rood, geel en dun. Ze zijn steeds éénkleurig.

Status: De Belgische tuimelaar kent meer aanhang dan de Belgische Hoogvlieger, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.