SLE > Nieuws

Nieuws van de Neerhofdierenwerkgroep

 

17/07/2018 - Opnieuw NCD in Oost-Vlaanderen

Er werden nieuwe besmettingen van de ziekte van Newcastle bij hobbyhouders in de gemeenten Ninove en Eeklo (Oost-Vlaanderen). Er zijn nieuwe afbakeningen van beperkingsgebieden met bijhorende maatregelen.

[•Lees meer...]

13/07/2018 - Veertiende NCD-geval in Beersel

Vandaag, vrijdag 13 juli, werd een veertiende geval van de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een niet-professionele houder in Beersel (provincie Vlaams-Brabant). Rond de nieuwe haard is een beschermingszone van 500 meter afgebakend.

[•Lees meer...]

09/07/2018 - nieuwe besmetting Newcastle (ND), nu in professioneel bedrijf

Er is een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een opfokbedrijf (zonder buitenbeloop) met legpoeljen in Zulte (Oost-Vlaanderen). Ook rond dit bedrijf worden beschermingszones afgebakend. Ondanks het feit dat de dieren gevaccineerd waren, bleek dit onvoldoende om doorbraak van de ziekte op het bedrijf te voorkomen. Toch blijven een correct uitgevoerde vaccinatie en een goede bioveiligheid prioritair om verdere verspreiding van het virus te vermijden.

[•Lees meer...]

01/07/2018 - NCD: FAVV legt zware maatregelen op

Omdat de ziekte van Newcastle de voorbije weken is vastgesteld bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België, legt het FAVV vanaf 2 juli maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België. Op het hele grondgebied is er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, enz.) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders. SLE vindt dit een politiek van twee maten en gewichten: het ene niet verbieden omdat er gevaccineerd wordt en het andere wél verbieden, terwijl er ook gevaccineerd wordt, is niet erg logisch.

[•Lees meer...]

28/06/2018 - Newcastle disease slaat toe in Vlaanderen

België heeft sinds het begin van de verplichte vaccinaties in 1993 geen geval van ziekte van Newcastle meer gehad bij pluimvee op professionele pluimveehouderijen. Op 26 april 2018 werd, voor het eerst sinds 1998, terug een geval van ND bij sierkippen van een niet-professionele kweker vastgesteld. Sindsdien werden er nog 9 andere gevallen bij niet-professionelen ontdekt.

[•Lees meer...]

28/04/2018 - Newcastle ziekte vastgesteld bij sierkippen

Gisteren maakte het FAVV bekend dat er Newcastle disease (ND) is vastgesteld bij sierkippen van een hobbyhouder in Herstal (provincie Luik). Dit is het eerste geval van ND bij hobbykippen sinds 1998. Er werd een beschermingsgebied van 500 meter rond de haard ingesteld, hierin bevinden zich geen professionele pluimveebedrijven. ND is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig zijn.

[•Lees meer...]

14/03/2018 - Opnieuw haarden vogelgriep in Nederland

In Nederland heeft de vogelgriep opnieuw toegeslagen. Een eendenbedrijf in het Overijsselse Kamperveen is vermoedelijk getroffen door een hoogpathogene variant. Alle 30.000 eenden op de boerderij worden geruimd en ook de andere maatregelen volgen die doorgaans na een uitbraak worden getroffen.

[•Lees meer...]

27/02/2018 - Besmettelijke vogelgriep uitgebroken in Noord-Nederland

Bij een pluimveebedrijf in Oldekerk (Noord-Nederland - Friesland, in de buurt van Groningen) is de vogelgriep uitgebroken. 36 000 kippen moeten worden geruimd. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

[•Lees meer...]

08/01/2018 - Rinslagerwedstrijd

De speciaalclub van Ringslagerrassen en de Smijter uit ’s-Hertogenbosch richt een ringslagwedstrijd in. Alle liefhebbers zijn van harte welkom bij de ringslagwedstrijd in Turnhout. Door het groeiende ledenaantal de afgelopen jaren heeft de club besloten om dit jaar met twee ringslagkooien te vliegen. Dit zodat we niet zo lang zal uitlopen als vorig jaar.

[•Lees meer...]

21/12/2017 - Ziekte van Newcastle bij vleesduiven in Frankrijk

Het FAVV meldt dat er bevestiging is van een geval van de ziekte van Newcastle bij vleesduiven in Frankrijk. Daarom worden er maatregelen genomen in Rumes en Brunehaut (Henegouwen).

[•Lees meer...]

  Volgende pagina