SLE > Nieuws

Nieuws van de Neerhofdierenwerkgroep

 

30/08/2018 - Verkoop van erf tot erf nog steeds verboden!

Vanaf 1 september 2018 wordt met de inwerkingtreding van het Ministerieel besluit van 29 augustus 2018 tot wijziging van het Ministerieel Besluit van 24 juli 2018 houdende dringende maatregelen betreffende de bestrijding van de ziekte van Newcastle, het mogelijk voor niet-professioneel kwekers om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. Het handelt hier echter enkel om "verzamelen": de verkoop van pluimvee tussen niet-professionele houders onderling buiten een verzameling is nog steeds verboden.

[•Lees meer...]

30/08/2018 - Expositieverbod voor pluimvee opgeheven

Niet-professionele kwekers mogen met hun pluimvee weer deelnemen aan exposities of niet-commerciële bijeenkomsten. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) legde hierop een verbod op nadat bij vogels van hobbykwekers de ziekte van Newcastle, een zeer besmettelijke virusziekte, werd vastgesteld. Federaal landbouwminister Denis Ducarme meldde woensdag deze nieuwe versoepeling van de maatregelen.

[•Lees meer...]

02/08/2018 - ND: handel en vervoer voor onbepaalde tijd verboden; gevolgen voor Expo

De noodmaatregelen die het Voedselagentschap (FAVV) nam op 2 juli om de verspreiding van de ziekte van Newcastle (ND) in de niet-professionele sector tegen te gaan werden in augustus VOOR ONBEPAALDE TIJD verlengd. De professionele sector wordt niet getroffen door de maatregel want wordt voorzien van uitzonderingsmaatregelen. Hierdoor geldt een permanent verbod op verzamelingen (tentoonstellingen e.d.) met pluimvee en hobbypluimvee. Ook is het verhandelen of overdragen van deze dieren naar en door niet-professionelen niet toegelaten.

[•Lees meer...]

25/07/2018 - Newcastleziekte: opheffen van zones en versoepelingen

Het FAVV meldt dat er in de komende dagen, ten minste indien nieuwe uitbraken in deze gebieden geen roet in het eten gooien, een aantal zones opgeheven of omgevormd.

[•Lees meer...]

20/07/2018 - Twee nieuwe uitbraken NCD in Wallonië

Er zijn twee bijkomende besmettingen vastgesteld (gevallen 18 en 19) van NCD bij niet-professionele houders in Lessines (prov. HAI) en Meix-devant-Virton (prov. LUX). De gebruikelijke maatregelen worden van kracht in een straal van 500 m, nl. verplaatsingsverbod voor pluimvee en duiven; elke houder moet een inventaris van al zijn pluimvee en duiven overmaken aan de burgemeester; verzamelingen van met vogels zijn verboden.

[•Lees meer...]

17/07/2018 - Opnieuw NCD in Oost-Vlaanderen

Er werden nieuwe besmettingen van de ziekte van Newcastle bij hobbyhouders in de gemeenten Ninove en Eeklo (Oost-Vlaanderen). Er zijn nieuwe afbakeningen van beperkingsgebieden met bijhorende maatregelen.

[•Lees meer...]

13/07/2018 - Veertiende NCD-geval in Beersel

Vandaag, vrijdag 13 juli, werd een veertiende geval van de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een niet-professionele houder in Beersel (provincie Vlaams-Brabant). Rond de nieuwe haard is een beschermingszone van 500 meter afgebakend.

[•Lees meer...]

09/07/2018 - nieuwe besmetting Newcastle (ND), nu in professioneel bedrijf

Er is een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een opfokbedrijf (zonder buitenbeloop) met legpoeljen in Zulte (Oost-Vlaanderen). Ook rond dit bedrijf worden beschermingszones afgebakend. Ondanks het feit dat de dieren gevaccineerd waren, bleek dit onvoldoende om doorbraak van de ziekte op het bedrijf te voorkomen. Toch blijven een correct uitgevoerde vaccinatie en een goede bioveiligheid prioritair om verdere verspreiding van het virus te vermijden.

[•Lees meer...]

01/07/2018 - NCD: FAVV legt zware maatregelen op

Omdat de ziekte van Newcastle de voorbije weken is vastgesteld bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België, legt het FAVV vanaf 2 juli maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België. Op het hele grondgebied is er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, enz.) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders. SLE vindt dit een politiek van twee maten en gewichten: het ene niet verbieden omdat er gevaccineerd wordt en het andere wél verbieden, terwijl er ook gevaccineerd wordt, is niet erg logisch.

[•Lees meer...]

28/06/2018 - Newcastle disease slaat toe in Vlaanderen

België heeft sinds het begin van de verplichte vaccinaties in 1993 geen geval van ziekte van Newcastle meer gehad bij pluimvee op professionele pluimveehouderijen. Op 26 april 2018 werd, voor het eerst sinds 1998, terug een geval van ND bij sierkippen van een niet-professionele kweker vastgesteld. Sindsdien werden er nog 9 andere gevallen bij niet-professionelen ontdekt.

[•Lees meer...]

  Volgende pagina