SLE > Nieuws

Nieuws van de Paardenwerkgroep

 

24/03/2015 - Opgepast voor dodelijke esdoornvergiftiging (atypische myopathie) begin van de lente

Binnenkort breekt de lente aan. Dat betekent dat de esdoornzaden die vorige herfst van de bomen vielen, weldra in de vorm van zaailingen weer boven de grond zullen komen. Wanneer uw paarden deze zaden en zaailingen opeten, kunnen zij getroffen worden door atypische myopathie (esdoornvergiftiging).

[•Lees meer...]

23/02/2015 - Rhinopneumonie: Derde stal gesloten

In Alken werd een nieuwe stal getroffen door rhinopneumonie. Dat liet het Equi Focus Point Belgium (EFPB) weten. Twee van de tien paarden die er gestald staan, werden vorige week ziek en getest. De resultaten van deze bloedproef rolden daarnet binnen en bleken dus positief te zijn voor rhinopneumonie. Één van de zieke paarden lijdt aan een blaasverlamming.

[•Lees meer...]

17/07/2014 - Jacobskruiskruid gevaar voor paarden

Jacobskruiskruid vormt een enorm gevaar voor paarden, ponys en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen.

[•Lees meer...]

04/12/2013 - Unesco erkent garnaalvissers te paard

Unesco, het onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft De garnaalvisser te paard in Oostduinkerke toegevoegd aan de Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is vandaag beslist in Azerbeidzjan.

[•Lees meer...]

24/11/2013 - Gevaar voor esdoornvergiftiging

UGent waarschuwt voor sterk verhoogd risico op Atypische Myopathie (esdoornvergiftiging) bij paarden op de weide

[•Lees meer...]

18/11/2013 - Paarden gezond houden

De afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (Vlaamse overheid) en Thomas More (vroeger Katholieke Hogeschool Kempen) nodigen u uit voor de studieavond: Paarden gezond houden. 2 professoren doen hun verhaal.

[•Lees meer...]

25/04/2013 - Nieuw streekbier promoot het Belgisch trekpaard

Naar aanleiding van het project Paardenkracht in het boslandschap, waarbij trekpaarden opnieuw worden ingezet tijdens werkzaamheden in natuur- en bosbeheer, heeft het Limburgs sociaal economiebedrijf De Winning een nieuw Belgisch streekbier gelanceerd. Het nieuwe bier draagt de naam 7PK, waarbij PK staat voor paardenkracht. Nu zondag kan je het proeven op de Dag van het Trekpaard in Lummen.

[•Lees meer...]

17/08/2011 - Niet alleen Belgisch trekpaard met uitsterven bedreigd. Toestand kritiek voor tal van oude boerderijrassen

Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) nam kennis van de terechte alarmkreet van de Vlaamse fokkers van het Belgisch trekpaard. Als gevolg van de stijgende voederkosten, de nieuwe identificatieverplichtingen en dreigende inteeltproblemen is het aantal ingeschreven veulens van het Brabantse trekpaard, zoals dit paard in de volksmond wordt genoemd, sedert 2007 in vrije val. SLE wenst erop te wijzen dat deze problemen niet beperkt blijven tot de paardensector. Al onze oorspronkelijke lokale rassen van landbouw- en neerhofdieren hebben het moeilijk om zich te handhaven.

[•Lees meer...]

17/03/2010 - Opnieuw paardenziekte ingevoerd

Er werden op 16 maart 2010 twee nieuwe gevallen van equine infectieuze anemie vastgesteld in de provincie Luik, een in Warsage en een in Fumal. De bedrijven zijn geblokkeerd. De twee getroffen paarden zijn, net als bij het eerste geval dat in februari 2010 werd vastgesteld, afkomstig uit Roemeni?´ en werden in 2009 binnengebracht in Belgi?´.

[•Lees meer...]

01/02/2010 - Gevaarlijke paardenziekte ingevoerd

Een geval van equine infectieuze anemie vastgesteld bij een paard in Assebroek. Deze vaststelling is het gevolg van een onderzoek op 20 januari 2010 na de vaststelling van de ziekte in het Verenigd Koninkrijk bij twee paarden van een troep afkomstig uit Roemeni?´ die via Belgi?´ naar het Verenigd Koninkrijk zijn doorgevoerd.

[•Lees meer...]

Vorige pagina Volgende pagina