SLE > Nieuws

Nieuws van de Rundveewerkgroep

 

16/06/2007 - Opnieuw blauwtong?

In Duitsland is bij een verklikkerkoe een geval van blauwtong vastgesteld. De koe stond op een bedrijf in Noordrhein-Westfahlen. Het dier testte in april nog negatief. In mei bleek de koe echter zowel positief te testen op antistoffen als op het virus zelf. Voor de zekerheid heeft het FLI vers bloed van de koe ook ingebracht bij twee controle-runderen. Ook die dieren bleken na vier dagen met blauwtong besmet.

[•Lees meer...]

15/05/2007 - ziekenhuisbacterie ook van rund op mens

De ziekenhuisbacterie MRSA zou ook door rundvee op mensen kunnen worden overgedragen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van wetenschappers in Boedapest, Lelystad en Utrecht. Dat de MRSA-bacterie tussen mens en dier kan overspringen was al bekend van onder meer honden, paarden en varkens. Maar nu blijkt ook dat koeien de bacterie kunnen doorgeven. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Emerging Infectious Disease.

[•Lees meer...]

23/01/2007 - Wit-blauw vleesvee onder druk

In Het Belang van Limburg trekt Firmin Corswarem, voorzitter van de fokvereniging Wit-blauw Ras Brabant-Limburg aan de alarmbel. De fokkers van het wit-blauwe vleeskoeienras krijgen meer en meer af te rekenen met sterftes van hun kalveren.

[•Lees meer...]

06/01/2007 - Genetisch gewijzigde koeien tegen gekte

Japanse en Amerikaanse biotechnologen hebben koeien genetisch gewijzigd om ze ongevoelig te maken voor de gekkekoeienziekte. De wetenschappers hopen dat daaruit kudden voortkomen die gelatine, zuivel en andere producten zoals serum en bloed leveren die vrij zijn van de gevreesde hersenziekte.

[•Lees meer...]

22/11/2006 - Is een Franse koe beter?

In Woumen, West-Vlaanderen, onderhouden Franse Aubrackoeien een natuurgebied. Voor Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) een reden om eens naderbij te kijken aangezien het Rode West-Vlaamse rund zowat het meest bedreigde runderras is waar nog een stamboek wordt voor gevoerd in Vlaanderen. Blijkt dat - opnieuw - Natuurpunt vzw onder het mom van 'graasgedrag' vreemde rassen of exoten importeert. Zeer eigenaardig wanneer men weet dat het dit op plantengebied volop probeert tegen te gaan en daar zweert bij het promoten van lokale soorten en vari?ɬ´teiten (rassen).

[•Lees meer...]

15/11/2006 - Wit-blauw geraakt niet aan EU-label

In Vlaams-Brabant bevinden zich nog een 20-tal actieve fokkers van het Wit-blauw dubbeldoelrund. Om het vlees van deze dieren een potenti?ɬ´le meerwaarde te geven, werd bij de landbouwadministratie een aanvraag ingediend voor een Europese erkenning als streekproduct. Omdat dit ras ook in Noord-Frankrijk en Walloni?ɬ´ nog gefokt wordt, dreigt het dossier muurvast te lopen. "Om een grensoverschrijdende samenwerking op te starten, ontbreken de nodige middelen", geeft VLAM-medewerkster Jo Van Caenegem toe.

[•Lees meer...]

10/10/2006 - Tweede BSE-geval in 2006

Een nieuw BSE-geval werd aangetoond in het slachthuis bij een wit-zwarte melkkoe. Dit rund werd geboren op 21/9/1994 en verbleef sinds zijn geboorte op een melkveebedrijf gelegen te Peronnes-Lez-Binche in de provincie Henegouwen; dit bedrijf heeft een veestapel van 123 runderen.

[•Lees meer...]

22/07/2006 - Stier Herman verrijst

De bekende - genetisch gemanipuleerde - stier Herman heeft de laatste jaren van zijn leven gesleten aan het natuurhistorisch museum Naturalis in het Nederlandse Leiden. Na zijn dood in 2004 werd de huid geconserveerd. Die wordt nu gebruikt om een opgezette versie van Herman uit te stallen in de permanente tentoonstelling van het museum. Stier Herman werd ...

[•Lees meer...]

19/04/2006 - Japan wil patent op Wagyu-runderen

Streekverankering en eigendomsrecht zijn weer volop 'onderwerp' met de exclusieve Japanse Wagyu-koeien waar enkelen brood in gezien hebben. Nu wil de Japanse overheid vastleggen dat de naam Wagyu alleen mag worden gebruikt bij vlees van volbloedsrunderen van vier Japanse rassen. Het DNA zou daartoe gepatenteerd moeten worden ... Een mooi verhaal. Waar wachten we op om van onze eigen 'zeldzame rassen' exclusieve producten te maken?

[•Lees meer...]

Vorige pagina