SLE > Nieuws

Nieuws van de Rundveewerkgroep

 

04/10/2016 - Rundertuberculose in Henegouwen

Op een melkveebedrijf in de provincie Henegouwen werd op 30 september een haard van rundertuberculose bevestigd. Bij staltuberculinatie vertoonde een groot aantal runderen op het bedrijf positieve en twijfelachtige reacties. Daarom zullen alle dieren geruimd worden.

[•Lees meer...]

18/05/2016 - Eerste geval van schmallenberg in België sedert 2011

Recent werd er een besmetting met het schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in de provincie Namen. Het gaat om het eerste geval sinds 2011. De verworpen foetus vertoonde de typische letsels van een besmetting met het schmallenbergvirus, zoals misvorming van de ledematen en een waterhoofd. Eind februari was er ook al een geval van schmallenberg in het Groothertogdom Luxemburg, op ongeveer 10 kilometer van de Belgische grens.

[•Lees meer...]

06/11/2015 - Bijkomende haard van rundertuberculose op bedrijf in de provincie Limburg

Een derde bedrijf in de provincie Limburg werd tot haard verklaard op 5 november. Het is een gemengd bedrijf en contactbeslag van de eerste haard. Mycobacterium bovis werd geïsoleerd bij een rund van dit bedrijf.

[•Lees meer...]

07/08/2015 - 167 boerderijen geblokkeerd door rundertuberculose

Een melkveebedrijf in Meeuwen-Gruitrode (Limburg) is onder quarantaine geplaatst, en alle dieren - ook de honden - worden opgeruimd. Er werd rundertuberculose ontdekt.

[•Lees meer...]

06/01/2015 - West-Vlaams rood rund terug bij de slager

Slager Dierendonck zet West-Vlaams rood rund op de kaart.

[•Lees meer...]

14/10/2010 - Tweede BSE-koe in Nederland

Nadat in september een eerste BSE-geval werd vastgesteld in Nederland is vandaag opnieuw BSE vastgesteld bij een dertien jaar oude koe. De koe is gestorven op de boerderij; dit is het tweede BSE-geval in Nederland dit jaar.

[•Lees meer...]

02/09/2010 - Na twee jaar weer BSE-koe in Nederland

In Nederland is er een geval van BSE vastgesteld. Het gaat om een ruim tien jaar oude koe die in het slachthuis is getest. Dit past in de verwachting van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad (Nl) dat Nederland in de komende jaren af en toe een besmette koe zal tegenkomen.

[•Lees meer...]

26/12/2008 - Leeftijdsgrens BSE-opsporingstesten opgetrokken naar 48 maanden

Sinds 2001 worden bij gezonde runderen ouder dan 30 maanden en bestemd om te worden geslacht voor menselijke consumtie systematisch snelle tests uitgevoerd om BSE te detecteren. Deze tests worden ook uitgevoerd op risicorunderen, die ouder zijn dan 24 maanden ?©n of gestorven of waarop een noodslachting werd uitgevoerd.

[•Lees meer...]

14/08/2008 - Levend erfgoed helpt natuur

Veehouder en SLE-lid Dirk Rummens uit Vissenaken sloot met het Agentschap voor Natuur en Bos een overeenkomst om zijn dubbeldoelkoeien van het wit-blauwe ras te laten grazen op een natuurgebied naast de Velpe. Zo krijgt de natuur er een kans om zich te ontwikkelen. Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) is verheugd vast te stellen dat de overheid steeds meer aan ons eigen lokaal levend erfgoed denkt wanneer het gaat om het beheer van natuurgebieden en niet meer uitsluitend zweert bij buitenlandse - soms 'exotische' - rassen.

[•Lees meer...]

24/06/2008 - Nieuw geval van gekkekoeienziekte in Canada

In Canada is een nieuw geval van BSE (gekkekoeienziekte) geconstateerd, het dertiende sinds 2003. De Canadese voedselinspectiedienst zei gisteren dat wordt onderzocht of het besmette dier afkomstig is uit Groot-Brittanni?ɬ´.

[•Lees meer...]

  Volgende pagina