SLE > Nieuws

Nieuws van de Schapenwerkgroep

 

23/01/2016 - Schapenhouders gezocht met interesse voor terreinbeheer

De Vlaamse Schapenhouderij vzw roept schapenhouders die interesse hebben in begrazingsprojecten op zich te melden. Bij diverse overheidsgerelateerde instanties neemt de interesse voor terreinbeheer door inzet van schapen toe. Dit is verheugend nieuws. Maar gezien deze evolutie is het ook belangrijk dat er voldoende geïnteresseerde schapenhouders zijn, die aan de aanbestedingsprocedures kunnen deelnemen of minstens van de mogelijkheid tot kandidaatstelling voor beheer van bepaalde terreinen op de hoogte kunnen gebracht worden. Vanuit het project ‘Het schaap, partner op het platteland voor landschaps- en natuurbeheer wil VSH hierin bemiddelen. Momenteel worden begrazingsprojecten uitgewerkt in:

[•Lees meer...]

10/10/2015 - Blauwtonguitbraak in Midden-Frankrijk rukt verder op.

In Frankrijk zijn er 12 nieuwe blauwtonghaarden vastgesteld. Deze bevinden zich in de departementen Cher en Nièvre, die ten noordoosten liggen van de oorspronkelijke cluster van BTV8-haarden. Dit brengt het totale aantal – sinds begin september – ontdekte haarden in Midden-Frankrijk op 45. Ook bij ons is verhoogde waakzaamheid geboden.

[•Lees meer...]

07/10/2015 - Vind hier de presentaties van de studie-avonden rond erfelijkheid en inteelt

SLE organiseerde op 28 en 30 september twee studie-avonden rond erfelijkheid en inteelt bij schapen en geiten. Deze studiedagen liepen in samenwerking met het Centrum voor Huisdierengenetica van de K.U.Leuven van prof. Nadine Buyse en Steven Janssens.

[•Lees meer...]

25/09/2015 - Komend weekend: studiedagen over erfelijkheid en inteelt bij schapen en geiten

SLE organiseert twee studieavonden rond erfelijkheid en inteelt bij schapen en geiten. Zij zullen plaatsvinden op maandag 28 en woensdag 30 september 2015, telkens om 20u. Inkom gratis, vooraf inschrijven via staf.vandenbergh@sle.be. Eén wordt gepland in Oost-/West-Vlaanderen en één in Vlaams Brabant.

[•Lees meer...]

09/09/2015 - SLE vertegenwoordigd op de jaarvergadering van SAVE

Staf Van den Bergh, onze verantwoordelijke voor de werkgroep Kleine Herkauwers, zal vanaf dinsdag 8/9 tot en met maandag 14/9 niet bereikbaar zijn via de gewone kanalen. Hij neemt in deze periode deel als vertegenwoordiger van SLE op de jaarvergadering van de SAVE Foundation (Safeguard for Agricultural Varieties in Europe). Verslag volgt later in De Ark.

[•Lees meer...]

24/08/2015 - Vraag je fytolicentie aan voor eind augustus!

Wie na 25 november 2015 nog gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik wil aan- of verkopen of gebruiken moet beschikken over de juiste fytolicentie. Wie niet beschikt over een fytolicentie zal enkel nog amateurproducten kunnen aankopen die aan strengere normen moeten voldoen en kleinere verpakkingen zullen zijn.

[•Lees meer...]

16/08/2015 - Begrazing met schapen van kloosterpark in Tildonk

SLE-lid Brecht Laukens begraast met zijn kudde Mergellandschapen de het kloosterpark van de zusters Ursulinen in Tildonk. "Sinds 2013 loopt in de voormalige kloostertuin van het Sint-Angelaklooster in Tildonk een duurzaam en ecologisch samentuinproject, waarbij ook het aanhorige park op ecologische wijze wordt beheerd.

[•Lees meer...]

16/05/2015 - Schaapscheerdersfeest

Border Collie Club “De Boender” vzw organiseert op pinkstermaandag 25 mei een schaapscheerdersfeest.

[•Lees meer...]

25/04/2015 - Schaapscheerder Rudy Neirynck stopt met scheren

Langs deze weg laat Rudy Neirynck weten dat hij wegens aanhoudende rugklachten zijn schaapsscheerdersactiviteit moet opgeven. Rudy dankt de fokkers die in het verleden op zijn diensten beroep deden.

[•Lees meer...]

06/12/2014 - aanwijzingen voor Schmallenberg virus circulatie in België

Na de berichten van Schmallenberg virus detectie in Nederland en Duitsland tijdens de afgelopen maanden willen we jullie via deze weg laten weten dat wij nu ook de eerste aanwijzingen hebben gevonden dat het virus hier opnieuw heeft gecirculeerd.

[•Lees meer...]

Vorige pagina Volgende pagina