SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

14/03/2018 - Opnieuw haarden vogelgriep in Nederland

In Nederland heeft de vogelgriep opnieuw toegeslagen. Een eendenbedrijf in het Overijsselse Kamperveen is vermoedelijk getroffen door een hoogpathogene variant. Alle 30.000 eenden op de boerderij worden geruimd en ook de andere maatregelen volgen die doorgaans na een uitbraak worden getroffen.

FotoDat betekent dat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf de komende maand een vervoersverbod geldt. De nieuwe uitbraak resulteert in een verlenging van de landelijke ophokplicht, die sowieso niet voor Pasen opgeheven wordt.

Bij onze Noorderburen is in november vorig jaar bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep ontdekt van het type H5N8. Sindsdien geldt uit voorzorg de ophokplicht voor commercieel gehouden gevogelte. Voor eendenbedrijven geldt als extra voorzorgsmaatregel dat ze de opslag van stalstrooisel moeten afdekken. Ook moeten ze het materiaal schoonmaken dat ze gebruiken om het strooisel in de stal te brengen.

Dat heeft niet kunnen voorkomen dat de vogelgriep twee weken geleden ook al toesloeg op een eendenbedrijf in Biddinghuizen en nu opnieuw in Kamperveen. De nieuwe besmetting is een klap voor de Nederlandse pluimveesector, die de dieren al maanden binnen moet houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Die ophokplicht schuift nu weer een hele tijd op, en wordt sowieso niet voor Pasen opgeheven.


Bron: Belga I Boerderij I Vilt

Terug