SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

21/12/2017 - Ziekte van Newcastle bij vleesduiven in Frankrijk

Het FAVV meldt dat er bevestiging is van een geval van de ziekte van Newcastle bij vleesduiven in Frankrijk. Daarom worden er maatregelen genomen in Rumes en Brunehaut (Henegouwen).

FotoHet Voedselagentschap (FAVV) is op de hoogte gebracht van een uitbraak van de ziekte van Newcastle bij vleesduiven in Frankrijk. Er is een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld, waardoor er ook maatregelen gelden in de Belgische gemeenten Rumes en Brunehaut in de provincie Henegouwen.

Ten gevolge van de uitbraak in de Franse gemeente Orchies, op zo’n 8 km van de Belgische grens, is er ook in Brunehaut en Rumes een zone afgebakend waar een vervoersverbod voor pluimvee en een verzamelverbod voor vogels geldt. Deze maatregelen zullen ten minste drie weken aanhouden.

Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.

Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

De mens is niet gevoelig voor deze ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

De precieze afbakening van de zone en ons volledig dossier over NCD zijn terug te vinden op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be, volg FAVV > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > Dierziekten > Newcastle disease

Terug