SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

12/12/2017 - Weeral prijs: vogelgriep in Nederland

In Biddinghuizen (ten noorden van Amsterdam) is op vrijdag 8 december bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om hetzelfde hoogpathogene virus als vorig jaar. De juiste bron is nog niet gekend, maar indirecte insleep vanuit wilde vogels via bijvoorbeeld gecontamineerd stro, is een van de mogelijke pistes. DGZ raadt pluimveehouders aan om alert te blijven en meteen de bedrijfsdierenarts te verwittigen in geval van verhoogde sterfte en/of gezondheidsproblemen bij het pluimvee.

FotoHet H5N8-virus is eigenlijk na de uitbraken van de afgelopen herfst, winter en voorjaar nooit helemaal verdwenen uit de populaties wilde vogels in Europa. Zo is het virus de afgelopen maanden al vastgesteld bij wilde vogels in Zwitserland, Italiƫ en Bulgarije, en dichter bij ons in Duitsland (vlakbij de grens met Nederland) en Engeland. Ook heeft het noorden van Italiƫ (Povallei) al sinds half augustus te maken met tientallen nieuwe uitbraken in pluimvee en heeft ook Bulgarije al enkele uitbraken vastgesteld. (Zie kaartje)

De Nederlands overheid heeft onmiddellijk strenge maatregelen genomen:
- Opruiming van de haard;
- Klassieke beperkingen voor de sector in een straal van 10 km rond de uitbraak (beschermingsgebied en toezichtsgebied);
- Ophokplicht voor alle professionele pluimvee in heel NL.
- Er zijn voorlopig geen maatregelen voor de hobbysector.

Blijf waakzaam
Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico maar zijn niet de enige vorm van insleep van virus op het pluimveebedrijf. Ook via besmet materiaal zoals kratten en voertuigen en via bezoekers kan het virus uw bedrijf binnenkomen. Het FAVV verscherpt de maatregelen nog niet. Maar pas consequent bioveiligheidsmaatregelen toe om uw dieren vrij te houden van het vogelgriepvirus.

Contacteer uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:
De voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie. Er is een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week. De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan twee dagen. Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die mogelijk wijzen op vogelgriep. Meer info over de symptomen van vogelgriep vindt u in de fiches van het FAVV.
T
er herinnering: voor de zones rond de uitbraak in Nederland geldt de 4-dagenregel. Er mag dus geen contact zijn met Belgisch pluimvee en Belgische vogels binnen de 4 dagen na een activiteit in de 10 km-zone in NL.

Kaartje: overzicht van de besmettingen met hoogpathogene vogelgriep sinds augustus: de uitbraken op pluimveebedrijven zijn rood, de besmettingen in wilde vogels zijn blauw. (Kaartje van FAVV)

Heeft u vragen over vogelgriep? Neem contact op met de DGZ Helpdesk op 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.

Terug