SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

23/11/2017 - De hei beheren met schapen, de herder vertelt

Natuurbeheerders uit het Brugse Ommeland doen veel moeite om de restanten van onze hei te bewaren en ze doen nog meer moeite om het areaal aan hei en heischraal landschap uit te breiden. Natuurpunt Jabbeke nodigt u uit naar ‘De hei beheren met schapen, de herder vertelt’ met Maarten D’hondt en Arnout Zwaenepoel.

FotoOnze hei is vooral het resultaat van een oude landbouwbedrijfsvorm van herders met schapen. Nu moeten veel vrijwilligers en werkploegen zwoegen en zweten om te voorkomen dat de hei verbost en er een specifiek stuk natuur verdwijnt.

Hier en daar worden al schapen ingezet om het werk te verlichten maar de kennis van het begrazen ging grotendeels verloren. Het blijft zoeken voor natuurbeheerders om het beheer van heigebieden tot een goed resultaat te leiden.

Er zijn hier en daar opnieuw schaapskudden ingezet in de hei. Het grootste ‘landschapsbeheerbedrijf met schapen’ in Vlaanderen is vzw KEMP in Mol. Daar zetten ze tussen de 1500 en 2000 schapen in voor graasbeheer. Ondersteund door ‘De Wassum’, een Nederlands landschapsbedrijf met schapen, bouwde vzw KEMP de laatste jaren heel wat expertise op met zichtbare en zelfs opmerkelijke resultaten.

Natuurpunt Jabbeke heeft Maarten D’hondt, coördinator van de kudde van VZW KEMP (Kempisch Ecologisch Maatschappelijk Project), uitgenodigd om uit de doeken te doen hoe schapen ingezet worden om hei en heischraal landschap te beheren in de Kempen. Ook Arnout Zwaenepoel zal er zijn. Hij schreef het boek ‘Herders, schapen en natuurbeheer in de Zwinstreek’. Hij zal het hebben over het belang van hei en heischraal grasland voor het in stand houden van onze biodiversiteit en over de mogelijkheden van schapenbegrazing in het Brugse Ommeland.

Nadien is er gelegenheid voor vragen. Daarbij kan men rekenen op Hans De Vliegher die ervaring heeft in het leiden van debatten.

Maarten D’hondt is coördinator van de schaapskudde van vzw KEMP in Mol; hij volgde Groenvoorziening aan het KATHO te Roeselare en was bestuurslid van Natuurpunt Jabbeke.

Arnout Zwaenepoel is expert landschap en natuur bij de West Vlaamse Intercommunale; coördinator Schobbejakshoogte in Ryckevelde Sint-Kruis en zoveel meer.

Hans De Vliegher volgde de cursus natuurgids en is een bekend figuur in de Brugse jeugdzorg.

Bij deze nodigt Natuurpunt Jabbeke u uit naar ‘De hei beheren met schapen, de herder vertelt’ met Maarten D’hondt en Arnout Zwaenepoel.

Vrijdag 24 november 2017 in ‘Swaenenburg’ Cathilleweg 38 Stalhille om 20 uur.

Gratis inkom

Terug