SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

12/07/2017 - Veehouders mogen zelf vaccineren tegen blauwtong

Ook Steunpunt Levend Erfgoed reageert tevreden op de beslissing die genomen werd in het kader van vaccinatie tegen het blauwtongvirus. Wanneer veehouders zelf mogen vaccineren, gebeurt dit wellicht meer en efficiënter. We hopen dan ook dat deze zienswijze doorgetrokken wordt, bijvoorbeeld naar het behandelen van pluimvee. Het zou de kosten voor de niet-professionele houders ook draaglijker maken.

FotoVandaag besliste de federale regering om toelating te verlenen aan rundvee- en schapenhouders om zelf hun dieren te vaccineren tegen het blauwtongvirus. Het virus is sinds 2015 opnieuw actief in Frankrijk en vormt sindsdien een bedreiging voor de Belgische schapen en runderen.

Tien jaar geleden heeft de blauwtongziekte ernstige schade veroorzaakt aan de Belgische veehouderij tot het werd uitgeroeid door middel van vaccinatie. Om te verhinderen dat deze geschiedenis zich herhaalt, werd in het voorjaar van 2016, op vraag van de landbouworganisaties, vanuit het Sanitair Fonds vaccin aangekocht om veehouders op vrijwillige basis de mogelijkheid te bieden hun dieren te beschermen. Maar de vaccinatie moest worden uitgevoerd en geregistreerd door de bedrijfsdierenarts, wat om praktische redenen een rem zette op het vaccineren.

Daarom drong ondermeer Boerenbond er van bij de start van de blauwtongvaccinatiecampagne in 2016 op aan dat veehouders zelf het vaccin kunnen toedienen. Dat is belangrijk om de vrijwillige vaccinatie zo breed mogelijk te laten plaatsvinden en maximale bescherming te voorzien van de gevoelige dieren. De vaccinatie door de veehouder zal naar verluidt al in het najaar mogelijk zijn, wanneer de dieren terug op stal gaan.

De dreiging van het blauwtongvirus vanuit Frankrijk is zeker niet voorbij. In 2016 werden in Frankrijk 2 068 blauwtonghaarden geregistreerd. In 2015 waren dat er maar 280. De zomer is nog maar net goed begonnen en een insleep van het virus in Belgiƫ blijft dus mogelijk. Er wordt dus ten stelligste aangeraden schapen en rundvee te vaccineren. Dit is de enige garantie dat ze beschermd zijn tegen de ziekte die veel dierenleed en economische verliezen kan veroorzaken.

Bron: nieuwsbrief De Schapenhouder (Landelijke Gilden en Boerenbond)

Terug