SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

20/06/2017 - Vogelgriep: nieuwe besmetting in Namen

Er werd een bijkomende besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Couvin (Namen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 9 plaatsen aangetroffen in België. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

FotoIn Couvin wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Inwoners, die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 72 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. Deze zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.

De verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten is verboden, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen…) met pluimvee. Het FAVV voert een onderzoek uit en elke nieuwe vaststelling wordt nauwgezet geanalyseerd. Een verspreiding van het virus onder professionele houders zou rampzalig zijn.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800 99 777.

Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:
- Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/
- Informatie voor hobbyhouders: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/hobbyhouders.asp

Terug