SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

19/04/2017 - Ophokplicht wordt niet verlengd

Aangezien de vogelgrieptoestand de afgelopen weken verbeterd is, wordt de ophokplicht niet verlengd. Dit betekent dat er vanaf morgen, donderdag 20 april, geen bijkomende maatregelen meer van toepassing zijn en dat onder meer buitenbeloop van pluimvee opnieuw mogelijk is.

FotoDe afgelopen weken zijn er geen nieuwe besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus meer vastgesteld in Belgiƫ en in een straal van 250 km daarrond. Dit duidt erop dat dit hoogpathogene virus hier waarschijnlijk niet meer circuleert onder de wilde vogels. Het risico op besmetting in ons land is daardoor klein geworden, zodat alle bijkomende preventieve maatregelen voor vogelgriep opgeheven worden.

Terug naar de gewone voorzorgsmaatregelen

Door het stopzetten van de bijkomende voorzorgsmaatregelen moeten ook de professionele pluimveehouders hun dieren niet meer ophokken. Vanaf donderdag 20 april gelden nog enkel de gebruikelijke preventieve maatregelen om insleep van vogelgriep te vermijden. Een overzicht van deze voorzorgsmaatregelen vindt u op de FAVV-website: http://www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.

Elders in de EU

In enkele gebieden in de EU waren er de afgelopen weken nog verschillende uitbraken, in het bijzonder in Niedersachsen in Duitsland en in het zuidwesten van Frankrijk. In dit kader herinnert Minister Borsus de pluimveehouders aan de 4-dagenregel, die nog steeds van kracht is en die materiaal, voertuigen en personen verbiedt om bij ons met gehouden vogels in contact te komen wanneer er activiteiten zijn geweest in een risicogebied.

Terug