SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

23/03/2017 - Derde geval van vogelgriep in Vlaanderen

Op 22 maart werd een nieuwe besmetting met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij een dode wilde zwaan en een dode wilde eend, gevonden op een vijver in Elen in de gemeente Dilsen-Stokkem (Limburg). Deze nieuwe besmetting bevestigt dat het H5N8-virus nog altijd circuleert bij wilde vogels. Er worden geen nieuwe maatregelen genomen naar aanleiding van deze vondst, maar het blijft uiteraard belangrijk dat elke houder met vogels of pluimvee strikt de maatregelen toepast die van kracht zijn.

FotoDe meeste maatregelen voor vogelgriep zijn sinds vrijdagnamiddag 17 maart opgeheven voor hobbyhouders.

De volgende maatregelen blijven nog wel van kracht:
Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.

Het gebruik van roofvogels bij de jacht is verboden.
Op de professionele pluimveehouderijen is het afschermen van de dieren nog steeds verplicht. Er wordt een uitzondering gemaakt voor loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes, …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Ook moeten zij, zoals de hobbyhouders, hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken.

De voorzorgsmaatregelen zijn het gevolg van de introductie van het H5N8-vogelgriepvirus in Europa in oktober 2016 en het aantreffen van dit virus in ons land begin februari.
In ons land zijn in de loop van februari drie besmettingen vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en twee bij wilde vogels in Oud-Heverlee en Huldenberg.

Elders in Europa werden tot nu toe uitbraken gevonden op pluimveebedrijven in de volgende landen: Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Macedonië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. In al deze landen en in Finland, Ierland, Litouwen, Portugal, Slovenië en Zwitserland zijn ook besmettingen bij wilde watervogels vastgesteld.

Het H5N8-virus is een klassiek hoogpathogeen virus. Het wordt snel verspreid, voornamelijk door trekvogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. Het virus is zeer agressief en treft zowel pluimvee als andere gehouden vogels en wilde vogels. Er zijn daarentegen voor dit virus nog geen problemen bij de mens gemeld.

Bron FAVV

Terug