SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

06/01/2017 - Vogelgriepsituatie blijft ongunstig evolueren

In Frankrijk is vogelgriep vastgesteld op een hobbyhouderij ver buiten de afgebakende gebieden en zullen er nu op enkele weken tijd een miljoen eenden afgeslacht worden. Duitsland meldde nieuwe uitbraken op kalkoenhouderijen in reeds afgebakende gebieden, een aantal ernstige verdenkingen is nog in onderzoek. Het risico bestaat dat het virus in deze pluimveerijke regio begint te circuleren. Ook in de Balkan en Centraal- en Zuidoost-Europa lijkt de ziekte uit te breiden. Dichter bij ons land - meerbepaald in Zuid-Nederland - worden besmette wilde vogels aangetroffen. Blijf dus uw pluimvee gescheiden houden (netten) van wilde vogels en zeker van watervogels.

FotoRecente besmettingen en stamping-out

De besmette hobbyhouderij in Frankrijk ligt in het departement Deux-Sèvres, halverwege Frankrijk in de regio Poitou-Charentes. Er wordt in Frankrijk ondertussen overgegaan tot een massale ruiming in een poging de vogelgriep een halt toe te roepen. Honderdduizenden ganzen en eenden die in het wild én in kwekerijen leven, zullen preventief geslacht worden, wat een enorme klap is voor de producenten van foie gras en eendenvlees. Enkel producenten die geen levende dieren verkopen maar hun eenden of ganzen zelf slachten en verwerken, ontsnappen aan een ruiming van hun bedrijf. Andere watervogels en kippen blijven buiten beeld. In 150 gemeenten in het zuidwesten van Frankrijk wordt de maatregel meteen doorgevoerd. De hele operatie zal naar verwachting duren van 5 tot 20 januari. In het departement Gers dat het hardst getroffen is door de epidemie vonden kwekers en jagers elkaar in het protest tegen de massale slachtpartij. Naar schatting een miljoen eenden zal moeten sneuvelen.

De Fransen krijgen de vogelgriep maar niet onder controle. Sinds december 2016 zijn er 89 haarden ontdekt van het hoogpathogene H5N8-virus op eenden- of kippenkwekerijen.

De nieuwe besmettingen in Duitsland werden vastgesteld op kalkoenenhouderijen in Nedersaksen in de reeds afgebakende gebieden rond Cloppenburg en Oldenburg.

Slovakije, Kroatië en Roemenië meldden hun eerste uitbraken, telkens in hobbyhouderijen. Het virus werd ook gevonden in Oekraïne, net over de Roemeens grens. In Bulgarije is het aantal besmettingen fors toegenomen. In de regio worden ook meer besmette wilde vogels gevonden.

Stand van zaken in Europa

Het zwaartepunt van de uitbraken ligt nog steeds in de eenden- en ganzenhouderij in Frankrijk en Hongarije.

Bron: FAVV, Vilt - kaartjes FAVV

Terug