SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

22/12/2016 - Update vogelgriep in Europa

In Nederland werd gisteren een zevende professioneel pluimveebedrijf getroffen door vogelgriep. De ziekte schuift opnieuw meer zuidwaarts en nadert de gebieden met hoge pluimveedensiteit in Nederland. Insleep van vogelgriep gebeurt vooral door direct contact met besmette dieren en indirect contact via mens, voeder, werktuigen en materiaal. Laat de aandacht niet verslappen en blijf de maatregelen om ziekteinsleep te voorkomen volhouden.

FotoStand van zaken in Europa:

Nederland:
Zevende uitbraak op een commerciële houderij. Het gaat om een vleeskippenbedrijf met 48.000 dieren in Gelderland (centraal in Nederland). In de laatste week werden ook twee professionele houderijen met respectievelijk 14.000 eenden in Kamperveen (centrum) en 28.500 legkippen in Huare (noorden) getroffen.
Uitbraak bij een hobbyhouder met enkele siervogels in het zuiden van de provincie Utrecht. Rond deze site worden geen zones afgebakend, omdat de overheid van oordeel is dat de besmetting bij deze niet-commerciële vogels geen bijkomend risico vormt vergeleken met de viruscirculatie die er in het gebied al is door de wilde vogels.

Duitsland:
Twee nieuwe uitbraken (de 14de en 15de in totaal, de 4de en 5de op professionele bedrijven) in Nordrhein-Westfalen (21.000 kalkoenen) en in Sachsen-Anhalt (10.000 eenden).

Frankrijk:
Telt al 37 uitbraken. Alle nieuwe uitbraken bevinden zich in de bestaande risicogebieden.

Verenigd Koninkrijk:
Eerste uitbraak op een kleine kalkoenenhouderij met een paar duizend dieren. Het bedrijfje is gelegen in het oosten van Lincolnshire, niet ver van de Noordzeekust.

Hongarije:
Telt al meer dan 200 uitbraken. Het virus is nu ook ver buiten de bestaande zones opgedoken, op een ganzenbedrijf met 12.500 moederdieren in het noordoosten van het land. Er zijn geen contacten met eerdere uitbraken, noch met de afgebakende gebieden, zodat opnieuw een besmetting vanuit wilde vogels vermoed wordt.
Polen:

Twee bijkomende uitbraken (een commerciële houderij en een backyard bedrijfje) in het toezichtsgebied rond de eerdere twee haarden in het noordwesten van het land. Daarnaast is ook een hobbyhouderij besmet gevonden aan de gans andere kant van het land, aan de zuidoostelijke grens met Oekraïne.
Servië:

In het toezichtsgebied rond de eerste uitbraak van vorige week zijn nog 2 bijkomende besmettingen op backyards vastgesteld.

Bulgarije:
Werd toegevoegd aan de lijst van lidstaten met uitbraken bij pluimvee. Het land heeft gisteren 5 uitbraken in 3 regio’s in het westen en het zuiden van het land gemeld. Het gaat om een commerciële eendenhouderij die enkele weken geleden nieuwe dieren had ingevoerd vanuit het vrije gebied in Hongarije (en mogelijk tijdens het vervoer besmet is geraakt), een andere eendenhouderij waar dieren opgekweekt werden om te worden uitgezet voor de jacht en 3 backyard houderijen, waarvan er 2 eenden gekocht hadden op de uitbraak met waterwild.

Griekenland:
Eerste besmetting bij wilde vogels. De besmetting is – zoals te verwachten – vastgesteld in de delta van de Evros. Deze is, zoals de Donaudelta in Roemenië, een gekende pleisterplaats voor trekvogels op weg naar Afrika.
Roemenië:

Hier zijn nu ook besmette wilde vogels gevonden in het zuiden van het land, weg van de Donaudelta.


Gevallen bij wilde vogels staan in blauw, uitbraken bij pluimvee in rood (kaart van Europees ADNS-systeem).

Terug