SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

15/11/2016 - H5N8 in dierenpark in Rotterdam (NL)

Nederland laat geen bezoekers meer toe tot hokken of verblijfplaatsen waar vogels worden gehouden (hobby en commercieel). Ook het verzamelen van pluimvee of watervogels en de jacht op watervogels is verboden. Professionele bedrijven moeten hun bezoekers registreren. Aanleiding van deze verscherpte maatregelen is het aantreffen van het H5N8-virus in een klein Rotterdams dierenpark.

FotoDe dieren zijn waarschijnlijk besmet door contact met wilde vogels. Rond het Nederlandse IJsselmeer zijn op tien dagen tijd al meer dan 1.250 dode watervogels gevonden.

De besmette vogels van het dierenpark werden gedood, andere vogels in het park zijn opgehokt en bezoekers mogen niet meer bij deze dieren. Kinderboerderijen en dierentuinen kunnen nog wel bezoekers ontvangen op voorwaarde dat deze achter een afscheiding blijven.

Nieuwe haarden blijven opduiken

In Denemarken zijn nu al op een zevental locaties, verspreid over het zuiden van het land, besmette wilde vogels gevonden. In Polen zijn besmette vogels gevonden op een tweede locatie, vlakbij de Duitse grens. In Israël is een bedrijf met zware moederdieren getroffen. Israël ligt onder de oostelijke trekroutes vanuit Azië naar Afrika.

Bron DGZ

Terug