SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

10/10/2015 - Blauwtonguitbraak in Midden-Frankrijk rukt verder op.

In Frankrijk zijn er 12 nieuwe blauwtonghaarden vastgesteld. Deze bevinden zich in de departementen Cher en Nièvre, die ten noordoosten liggen van de oorspronkelijke cluster van BTV8-haarden. Dit brengt het totale aantal – sinds begin september – ontdekte haarden in Midden-Frankrijk op 45. Ook bij ons is verhoogde waakzaamheid geboden.

FotoRond iedere Franse haard is er een verboden gebied met een straal van 20 kilometer, een beschermingsgebied met een straal van 100 kilometer en een toezichtgebied met een straal van 150 kilometer afgebakend. In het risicogebied start Frankrijk met een vaccinatieprogramma.

Vanuit dit gebied mogen herkauwers slechts onder zeer strikte voorwaarden in het handelsverkeer gebracht worden. In Belgiƫ geldt voor herkauwers aangevoerd uit dit gebied een verhoogde waakzaamheidsprocedure. Meer informatie hierover vindt u op de website van het FAVV. http://www.favv.be/dierengezondheid/bluetongue/maatregelen.asp

Het FAVV roept op tot verhoogde waakzaamheid.

Het FAVV roept alle dierenartsen en veehouders op tot verhoogde waakzaamheid. Wanneer u in uw praktijk geconfronteerd wordt met mogelijk verdachte dieren, dan doet u er goed aan dit te melden en bloedstalen te nemen van het betrokken dier (of dieren) voor serologisch en antigeenonderzoek (PCR). Voor de melding kunt u gebruik maken van het daartoe bestemde formulier op de website van het FAVV. U bezorgt dit formulier samen met de bloedstalen aan het labo van DGZ.

Terug