SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

07/08/2015 - 167 boerderijen geblokkeerd door rundertuberculose

Een melkveebedrijf in Meeuwen-Gruitrode (Limburg) is onder quarantaine geplaatst, en alle dieren - ook de honden - worden opgeruimd. Er werd rundertuberculose ontdekt.

FotoOp een melkveebedrijf in het Limburgse Meeuwen is rundertuberculose ontdekt. Door het besmettingsgevaar wordt vandaag al gestart met de opruiming van alle dieren. De nu al 167 boerderijen die dieren verhandelden met de melkveehouder of met het bedrijf op de een of andere manier in contact kwamen, zijn geblokkeerd tot na een tbc-test op de dieren.

De melkveehouder Roger Indekeu (54) is er kapot van. ‘Zelfs onze twee honden moeten we laten inslapen. We steken ons hart en ziel in dit werk’, zegt hij.

Rundertuberculose is een bacterie die letsels van het ademhalingsstelsel veroorzaakt. Het is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Al schat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat ­risico laag in, omdat iedereen gepasteuriseerde melk drinkt en weinig mensen in contact ­kwamen met de runderen.

Wat is rundertuberculose?
Tuberculose (TBC) bij runderen (boviene tuberculose) komt wereldwijd voor en wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis. Deze bacterie behoort tot de familie van de Mycobacteriae waartoe ook Mycobacterium avium (vogeltuberculose), Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (paratuberculose). en Mycobacterium tuberculosis (humane tuberculose) behoren.

Evolutie van de ziekte
M. bovis wordt via de luchtwegen of oraal opgenomen en belandt daarna in een regionale lymfeklier. Van hieruit kunnen, na het ontstaan van een typische ontstekingsreactie (tuberkel), uitzaaiingen plaatsvinden naar andere organen.
Een besmetting bij het rund verloopt vaak symptoomloos. Een dier kan gedurende een langere tijd latent geïnfecteerd zijn. Ziekteverschijnselen treden pas op in een laat stadium van de ziekte en variëren in functie van de lokalisatie van de ontstekingsprocessen. Vandaar dat er soms gesproken wordt van longtuberculose, pareltuberculose (op borst- en buikvlies), uiertuberculose en niertuberculose. Symptomen die kunnen wijzen op een aantasting bij runderen zijn vermagering, verminderde melkproductie en in een finaal stadium van de ziekte een korte, krachtige en droge hoest. Aan de hand van de symptomen alleen kan de diagnose vaak moeilijk worden gesteld.

De diagnostiek
De tuberculinatie is de meest gebruikte methode voor de diagnostiek van rundertuberculose. Daarbij wordt een dosis mycobacterium-antigeen (tuberculine) in de huid ingespoten. Deze methode kan al binnen enkele weken na een infectie positieve resultaten opleveren. Dieren, die positief reageren bij een tuberculinatie, worden steeds op bevel afgeslacht. De diagnose van rundertuberculose kan vervolgens alleen definitief worden vastgesteld door M. bovis aan te tonen in orgaanweefsel. Dit gebeurt door aangetaste organen “in cultuur” te brengen, d.i. de kiem te laten groeien op geschikte groeibodems. De groei van de kiem op cultuur verloopt evenwel zeer traag, zodat het soms tot 2 maanden kan duren vooraleer een definitief resultaat bekomen wordt.

Bron: Het Nieuwsblad/VRT/FAVV

Terug