SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

23/02/2015 - Rhinopneumonie: Derde stal gesloten

In Alken werd een nieuwe stal getroffen door rhinopneumonie. Dat liet het Equi Focus Point Belgium (EFPB) weten. Twee van de tien paarden die er gestald staan, werden vorige week ziek en getest. De resultaten van deze bloedproef rolden daarnet binnen en bleken dus positief te zijn voor rhinopneumonie. Één van de zieke paarden lijdt aan een blaasverlamming.

FotoDirect contact tussen alle haarden
Begin februari was er direct contact tussen deze stal en de eerst ontdekte haard in Alken. In totaal werden er nu dus drie haarden bevestigd: twee in Alken en één in Heers. Al deze stallen liggen in Limburg en hadden begin februari direct contact met elkaar. De drie bedrijven zijn gesloten. Aangezien rhino zich bijna uitsluitend verspreidt door direct contact (al dan niet via een tussenweg - bv ruiter, borstels,...) en slechts in zeer beperkte mate via de lucht, zijn verdere maatregelen buiten een strikte quarantaine op dit moment niet nodig.

Indien uw paarden contact hebben gehad met één van de drie haarden in Limburg, wees dan extra alert voor ziektesymptomen (koorts, neusvloei,…). Indien uw paarden ziek zijn, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

meer info

BRON: vlaams paardenloket

Terug