SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

17/07/2014 - Jacobskruiskruid gevaar voor paarden

Jacobskruiskruid vormt een enorm gevaar voor paarden, ponys en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen.

FotoJacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is dus erg alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. Jacobskruiskruid verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen... Sommige staan zelfs overvol.

De gevaren voor de paardensector zijn niet te overzien. In Nederland nam deze problematiek zelfs dramatische proporties aan toen talrijke paarden overleden aan de gevolgen van jacobskruiskruidvergiftiging. Ook in Belgiƫ zijn reeds verschillende paarden gestorven door het eten van deze giftige plant.
Het kruid moet dringend bestreden worden om ernstige gevolgen te vermijden. Helaas gebeurt er op het terrein weinig of niets. Het probleem wordt grondig onderschat. Iedereen die weiden, bermen,... in beheer heeft wordt dan ook opgeroepen om jacobskruiskruid te bestrijden. Enkel indien iedereen een steentje bijdraagt kan de plant teruggedrongen worden. Voeder bovendien nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop jacobskruiskruid staat en let op als u kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt. Deze bevatten soms jacobskruiskruid, wat eigenlijk totaal onverantwoord is.

Paardenliefhebbers zijn ook natuurliefhebbers, maar de gezondheid (en in dit geval zelfs het leven) van paarden, zou wel moeten voorgaan op maatregelen ter bescherming van de natuur. Vandaar wordt opgeroepen om de nodige voorzorgen te nemen om de verspreiding van het jacobskruiskruid langs bermen en natuurgebieden tegen te gaan. Indien iedereen voor zijn eigen stoep veegt kan het probleem ingedijkt worden.

Bron: vlaamspaardenloket.be

http://www.vlaamspaardenloket.be/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging/Jacobskruiskruid

Terug