SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

04/12/2013 - Unesco erkent garnaalvissers te paard

Unesco, het onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft De garnaalvisser te paard in Oostduinkerke toegevoegd aan de Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is vandaag beslist in Azerbeidzjan.

FotoDe kandidatuur werd in 2010 ingediend door Vlaams minister Joke Schauvliege (CDenV). Het bevoegde comite van Unesco noemt de kandidatuur een model en een inspiratiebron voor andere landen.

De traditie van het garnaalvissen te paard gaat eeuwen terug en ze wordt vaak afgebeeld op oude schilderijen en fotos. Oostduinkerke is de enige plaats in Europa waar nog met paarden op garnalen wordt gevist.

Nu heeft Unesco het garnaalvissen te paard dus erkend als immaterieel erfgoed. "De traditie benadrukt het belang van kleine, lokale tradities die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtonen", zegt Unesco.

De garnaalvissers reageren uiteraard tevreden: De Unesco-erkenning maakt van mij een zeer gelukkig man, zegt Eddy Dhulster (70). "Een echte paardenvisser houdt in het diepste van zijn hart van de zee, van wat de zee voortbrengt en van zijn paard. Dat is het belangrijkste.

bron: deredeactie.be

http://www.deredactie.be/permalink/1.1794678

Terug