SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

16/11/2013 - Hond gedomesticeerd in Europa

De hond is voor het eerst de beste vriend van de mens geworden in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van een internationaal team wetenschappers, onder wie ook de Belgische Mietje Germonpre.

FotoDe Europese jager-voedselverzamelaars hebben tijdens de laatste Ijstijd de (tussen 32.100 en 18.800 jaar geleden) als eerste de hond gedomesticeerd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tot nog toe werd gedacht dat de eerste landbouwers in het Midden-Oosten en in Azie de eerste mensen waren die de hond als huisdier in huis namen.

Een internationaal team van genetici en paleontologen, waaronder Mietje Germonpre van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is tot die vaststelling gekomen via een grootschalig genetisch onderzoek. De vorsers hebben het genetische materiaal van 18 oude wolven en honden vergeleken met dat van recente wolven en honden. Ze zijn tot de vaststelling gekomen dat alle moderne honden dichter verwant zijn met de oude wolven en honden uit Europa.

De vorsers hebben in het genetische onderzoek ook gebruik gemaakt van de zogenoemde hond van Goyet. Dat is het tot nog toe oudste bekende fossiel van een hondachtige (32.000 jaar oud) en werd in 2009 door Germonpre ontdekt in een grot in de provincie Namen. Uit de studie blijkt ook dat de hond van Goyet geen directe voorouder is van de moderne hond, maar eerder toebehoort tot een uitgestorven zustergroep.

Bron: deredactie.be

http://www.deredactie.be/permalink/1.1779269

Terug