SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

30/03/2011 - De geit: koe der armen. Mekkerend erfgoed

Tentoonstelling: zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2011. Zeven Torentjes, Brugge.

In het kader van de Erfgoeddag 2011 organiseert SLE i.s.m. met Mendop vzw en de Vlaamse Geiten en Schapen Bond een tentoonstelling rond het belang van de geit voor de (werk)mens in het verleden. Tegelijk presenteert SLE een nieuw boek rond de geschiedenis van de geitenhouderij, geschreven door Frans Vandenhende, verantwoordelijke van de geitenwerkgroep.

FotoVan ca. 1890 tot 1930 bestond in ons land een heuse geitenbeweging die het houden van geiten door gewone (werk)mensen aanmoedigde. Overal floreerden kweekmaatschappijen ter promotie van de geit. In ons land huisvestte toen een kwart miljoen geiten. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen raakten de geitenbonden sterk ingeburgerd. Geen dorp of er vonden geitenkeuringen plaats.

De geit was door zijn eenvoudige manier van houden (gebonden aan een paaltje langs de wegkant of weidend op onvruchtbaar braakland) een middel om mensen van de lageren stand (of de werkmanskinderen) aan goedkope melk en kaas te helpen. Een boek uit 1917 propageerde geitenmelk als het goedkoopste, het gezondste en het volledigste volksvoedsel. Een eeuw terug stond de geit dus in de frontlijn van de armoedebestrijding in ons land.
Drie verenigingen haalden het beste uit hun archieven (authentieke documenten, oude fotos, bijzondere objecten en curiosa) en presenteren de geit als mekkerend erfgoed.

Naast de tentoonstellingszaal zult u door echte geiten (en hun lammetjes) worden verwelkomd!
De geitenexpositie is gratis te bezoeken en gaat door in een gerestaureerde schuur van het domein De Zeven Torentjes in de Brugse deelgemeente Assebroek. Deze historische hoeve, ooit een Middeleeuws leenhof, is op zich al een bezoek waard. Stad Brugge kocht het domein in 1972 en richtte er een kinderboerderij in. De hoeve is nog steeds bevolkt met koeien, varkens, konijnen, geiten en kleine neerhofdieren waaronder Ronquieres kalkoenen. Vermaard is de unieke, bakstenen duiventoren van De Zeven Torentjes, daterend uit de 17e eeuw. Voorts omvat het domein een gezellig cafe; dat doorlopend open is van 11.30 tot 22 uur.

Organisatie, meer info:
Mendop vzw (www.mendop.org), Steunpunt Levend Erfgoed vzw (www.sle.be) en de Vlaamse Geiten en Schapen Bond vzw (www.vgsb.be).

Wat? Tentoonstelling geitenerfgoed, expo levende dieren, fotoservice Kiek een bok!, publicatie, lezing.

Waar? Domein De Zeven Torentjes,
Canadaring 41, 8310 Brugge - Assebroek.

Wanneer?
Zaterdag 30 april 2011 van 14 tot 18 uur en
Erfgoeddag zondag 1 mei 2011 doorlopend van 10 tot 18 uur.

Terug