SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

01/07/2010 - 2009: 69.000 katten en honden in dierenasielen

In 2009 vingen de Belgische dierenasielen 32.346 honden en 36.796 katten op. Het aantal opgevangen honden daalt, maar het aantal katten blijft jammer genoeg stijgen. Meer katten moesten trouwens een dodelijk spuitje krijgen omdat er geen opvang kon worden gevonden. De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu gaat de problematiek aanpakken met een meerjarenplan.

FotoElk jaar verzamelt de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid gegevens over de dieren die in de 90 dierenasielen in ons land worden opgevangen.

Het goede nieuws is dat er in 2009 1.500 minder honden in asielen terechtkwamen dan in 2008. Bovendien konden 59,3 % van de verloren gelopen honden terug aan hun eigenaar gegeven worden (tegenover slechts 3% van de verloren gelopen katten). De verplichte identificatie en registratie van honden is zeker een belangrijke factor.
Dit najaar wordt trouwens een beperking van de commerci?´le invoer van pups van kracht, wat deze trend hopelijk nog zal versterken.

Voor katten zijn de cijfers veel minder rooskleurig. Er werden in 2009 zo’n 1.700 katten meer dan in 2008 in asielen opgevangen. Maar liefst 36 % van alle asielkatten moest een dodelijk spuitje krijgen omdat er geen opvang kon worden gevonden. Daarom heeft de federale minister bevoegd voor volksgezondheid aan de dienst Dierenwelzijn gevraagd om het advies van de Raad voor Dierenwelzijn over zwerf- en asielkatten om te zetten in een meerjarenplan voor sterilisatie van deze dieren.

Dit meerjarenplan zal in samenspraak met dierenasielen, dierenbeschermers en kattenfokkers worden opgemaakt en uitgevoerd. Er worden verschillende acties vooropgesteld voor volwassen katten en kittens, huiskatten en zwerf- en asielkatten.

Op de foto: een Ardense koehond op de Levend Erfgoed Expo 2009, gelukkig m?©t baasje.

Terug