SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

30/06/2009 - Q-koorts houdt lelijk huis in Nederland

Vlakbij de Belgische grens houdt Q-koorts lelijk huis in het zuiden van Nederland. Gezondheidsexperts waarschuwen ervoor dat de Q-koorts ook naar Vlaanderen kan overwaaien. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt via contact met geiten en schapen overgedragen op de mens. Mens op mens besmettingen zijn niet mogelijk.

FotoTerwijl heel de wereld in de ban is van de Mexicaanse griep, worden onze noorderburen geconfronteerd met een nieuwe boosdoener. Er zouden dit jaar al 1 429 mensen besmet zijn met Q-koorts, van wie zeker 260 deze maand. Vier besmette personen stierven.

Over Q-koorts is weinig bekend. De Q staat dan ook voor het Engelse ‘Query’, wat vraagteken wil zeggen. Mensen met Q-koorts krijgen koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn en moeten vaak hoesten. “Je kan het vergelijken met een gewone griep, alleen sleept de ziekte veel langer aan. Van Q-koorts kan je wekenlang ziek zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven.

In erge gevallen kan de ziekte leiden tot luchtwegen-, bloed- of nierinfecties. De ziekte heeft ook een chronische variant waarbij de hartkleppen ontstoken raken. Zwangere vrouwen die besmet raken, lopen een verhoogd risico op vroeggeboorte of een miskraam. Ook mensen met lage weerstand zijn extra gevoelig. “Zo waren de vier slachtoffers die de ziekte al heeft gemaakt, verzwakt door andere aandoeningen”, aldus Van Ranst.

De ziekte wordt door geiten en schapen overgedragen op de mens. ‚ÄúHet is een beroepsrisico voor mensen die vaak met dieren in contact komen, zoals boeren, dierenartsen en mensen die in een slachthuis werken‚Äù, zegt Van Ranst. Ook in Belgi?´ zijn er elk jaar wel 10 ?† 20 gevallen van besmetting met Q-koorts.

Waarom het in Nederland zo‚Äôn vaart loopt en ook mensen die niet rechtstreeks met schapen of geiten in contact komen, besmet worden, is niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak is het droge voorjaar, waardoor de bacterie gemakkelijk via stofdeeltjes van besmette dieren of ge?Ønfecteerde boederijen via de lucht wordt verspreid.

Bij het ministerie van Volksgezondheid en bij het Voedselagentschap (FAVV) vindt men het nog te vroeg voor maatregelen. “Maar de situatie in Nederland wordt wel op de voet gevolgd”, luidt het. Volgens Van Ranst is er geen reden tot paniek. “Ook al bestaat er voor de mens nog geen vaccin, met antibiotica kan Q-koorts eenvoudig worden behandeld”.


bron: Het Laatste Nieuws en Vilt

Terug