SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

31/03/2009 - Q-koorts in Zuid-Nederland

Op een geitenbedrijf in het zuiden van Nederlands Limburg is Q-koorts uitgebroken. Het gaat om een bedrijf met duizend geiten. De boer in kwestie mag negentig dagen lang geen mest uitrijden.

FotoVoor die periode geldt ook een vervoersverbod voor het bedrijf. Het gaat om het tweede bedrijf in Nederland waar dit jaar een besmetting is vastgesteld. De afgelopen twee jaar brak de Q-koorts op meerdere plaatsen uit en werd ook een onbekend aantal mensen daar ziek van.

Q-koorts leidt tot spontane abortus bij schapen en geiten.

De bacterie kan lang overleven in stofdeeltjes die met de besmette dieren of de mest in aanraking zijn gekomen. Deze stofdeeltjes kunnen zich bij gunstige weersomstandigheden over grote afstand verspreiden. Het inademen van besmette stofdeeltjes vormt de belangrijkste besmettingsbron voor de mens.

Vaak leidt infectie bij de mens tot griepachtige verschijnselen. Niet zelden ontwikkelt zich een long- of een leverontsteking. Bij chronische infecties kunnen gecompliceerde ziektebeelden ontstaan. Besmettingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een miskraam.


bron Belga/Vilt
foto Kempense geit/©Foto Jones Knokke - geen relatie met Q-koorts

Terug