SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

29/12/2008 - Sint-Hubertus brengt nieuw fokreglement

De Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus v.z.w. is klaar met het nieuwe reglement op de Genealogische Identificatie van de LOSH-honden. Het reglment treedt in voege op 1 januari 2009. Hierbij vindt u kort de vernieuwende wijzigingen.

FotoDe laatste uitgave van het “Reglement op de Genealogische Identificatie van de LOSH-honden” dateert van 1987. Na meer dan 20 jaar drongen sommige aanpassingen zich op. Ondermeer de wetenschappelijke evolutie, die nu toelaat met zekerheid de verwantschap tussen individuen te bepalen, maakte de aanpassingen noodzakelijk.

Een LOSH-fokker is voortaan verplicht de verwantschap tussen ouderdieren en pups te bewijzen door een DNA-test. Het DNA-profiel van elk ouderdier moet passen bij dat van minstens ?©?©n pup of van alle pups van de worp, naar keuze van de fokker. Dit om met zekerheid de authenticiteit van de op de stamboom vermelde verwantschap te waarborgen.

Vervolgens moet elk ouderdier, geboren vanaf 01/01/2008, minstens de kwalificatie GOED behaald hebben op een Belgische tentoonstelling, en onder een Belgische keurmeester. Voor buitenlandse reuen, die als fokdier gebruikt worden, gelden dezelfde kwaliteitsnormen en de DNA-controle, weliswaar aangepast aan hun statuut van buitenlandse hond.

Enerzijds gaat het er om honden met uitsluitingsfouten volgens de standaard, te weren uit de fok. Een offici?´le keurmeester moet een ‚ÄúToelatingscertificaat voor de LOSH-fok‚Äù uitschrijven nadat hij een ge?Ødentificeerde hond tijdens een tentoonstelling beoordeeld heeft.

Anderzijds wordt meteen het sociale karakter van elk fokdier getest. De ouderdieren moeten immers een hele dag doorbrengen in direct contact met hun soortgenoten en eigenaars, en moeten zich laten betasten door de keurmeester zonder negatieve reactie.

De interne ethische regel voorziet al lang dat een teef maar twee worpen op twee jaar mag hebben. Dit omwille van het welzijn van de moederdieren. Maar het bleef mogelijk aan die regel te ontsnappen door afwisselend met en zonder stambomen te fokken.
Om dit misbruik tegen te gaan is het voortaan formeel verboden dat een fokker, die beroep wenst te doen op de stamboomdienst van de K.M.S.H., ook fokt zonder LOSH-stambomen. Het is alles of niets! Een LOSH-fokker kan dus geen pups “met of zonder stamboom” aanbieden.
Om de betrouwbaarheid van de LOSH-fokkerij maximaal te garanderen zal de K.M.S.H. geen enkele stamboom meer afleveren op een adres waar honden gefokt worden zonder LOSH-stamboom.

Ten slotte zal de fokker die het formulier “Dek- en geboorteaangifte” instuurt, verplicht zijn de procedure voor de aflevering van de stambomen volledig en correct af te handelen. De stambomen moeten dan gratis en onvoorwaardelijk overgemaakt worden aan de eigenaars van de respectieve pups.

Het nieuwe reglement “Genealogische Identificatie van de LOSH-honden” probeert zo goed mogelijk de betrouwbaarheid van de LOSH-stamboom te waarborgen.

Terug