SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

04/12/2008 - Inspectiedienst doekt zwartkwekerij op

De inspectiedienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft gisteren een illegale hondenkwekerij opgerold in Riemst. Hierbij werden 42 honden in beslag genomen.

FotoDe inspectiedienst Dierenwelzijn viel samen met de lokale politie binnen op het bedrijf in Riemst. Er werden 42 honden aangetroffen waaronder vier teven met een nestje.
De kwekerij beschikte niet over de erkenning die op grond van de dierenwelzijnswet vereist is. De hokken beantwoordden wel aan de minimumvoorschriften en de voedingstoestand van de dieren was bevredigend.

De vacht van de honden was onverzorgd en meerdere dieren hadden schurftletsels en voetzoolontstekingen. Drie honden hadden een oogaandoening en verschillende dieren kampten met vlooien.

De honden waren niet ge?Ødentificeerd. Verder onderzoek zal moeten uitmaken wie de afnemers waren.

De 42 honden, waaronder 11 pups, werden in beslag genomen en overgebracht naar het asiel Unco Jerry in Houtvenne/Hulshout, en het asiel van St.Truiden waar ze na verzorging ter adoptie worden aangeboden. Het gaat om honden van het ras JackRussel, Labrador, Bouvier en Pincher.

Het betreft hier dus geen inlandse rassen tenzij "Bouvier" gaat over de Ardense, de Vlaamse of de Roeselaarse koehond. In het Frans is koehond "bouvier". Er bestaan echter naar andere bouvierrassen.

Op de foto een Ardense koehond tijdens de Levend Erfgoed Expo.

Terug