SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

14/08/2008 - Levend erfgoed helpt natuur

Veehouder en SLE-lid Dirk Rummens uit Vissenaken sloot met het Agentschap voor Natuur en Bos een overeenkomst om zijn dubbeldoelkoeien van het wit-blauwe ras te laten grazen op een natuurgebied naast de Velpe. Zo krijgt de natuur er een kans om zich te ontwikkelen. Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) is verheugd vast te stellen dat de overheid steeds meer aan ons eigen lokaal levend erfgoed denkt wanneer het gaat om het beheer van natuurgebieden en niet meer uitsluitend zweert bij buitenlandse - soms 'exotische' - rassen.

Foto"Eigenlijk is het een win-winsituatie", beoordeelt boer Rummens het project. "De grond was voor weinig geschikt. Te drassig, zo vlak tegen de Velpe die daar geregeld buiten haar oevers treedt. Door de lokale ruilverkaveling kwamen de 10 hectare terecht in de categorie natuurgebied. Dat moet de kans krijgen om zich te ontwikkelen".

Rummens werkt nauw samen met Natuurpunt en met het akkoord van het Agentschap voor Natuur en Bos op zak begon hij in juli met de zeis te maaien. "Een deel van dat maaisel bleek geschikt als hooi, dat ik ingekuild heb als wintervoer. Aangevuld met perspulp vormt dat een energierijk voedsel, waar de koeien verzot op zijn. Nu kunnen de koeien aan de Velpe grazen. Na een paar jaren begrazing moet het natuurgebied uitgroeien tot een ware bloemenpracht", aldus de boer.

Het bedrijf van Rummens telt 120 dubbeldoelkoeien. Rummens voedert ze met eigen gewonnen ruwvoeders, het restproduct draf van de brouwerij van Hoegaarden en bietenpulp van de Tiense suikerfabriek. Dat leidde ertoe dat de veeteler voor zijn melk en vlees een offici?ɬ´le erkenning als streekproduct in de wacht kon slepen. Dubbeldoel wil in de praktijk zeggen dat de koeien tot aan hun derde levensjaar in aanmerking komen voor melklevering en nadien slachtrijp zijn.

Bron: Het Nieuwsblad, Vilt
Foto: Wit-blauwe dubbeldoelrunderen ?Ǭ©SLE

Terug