SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

08/07/2008 - Illegale staartamputatie bij puppies in Oostkamp

Ondanks het wettelijke verbod worden nog steeds staarten van pups gecoupeerd. Dit is gebleken uit een controle bij een particulier in Oostkamp door de Dienst Inspectie Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen Leefmilieu. De pups werden bovendien verhandeld zonder de verplichte identificatie en registratie. De fokker riskeert een fikse boete.

FotoNaar aanleiding van een klacht over het verhandelen van gecoupeerde pups werd een onderzoek ingesteld door de Dienst Inspectie Dierenwelzijn. Hieruit is gebleken dat de fokker zelf geprobeerd had de staartjes van de pups te couperen door deze af te binden met een touwtje. De barbaarse behandeling had niet het gewenste effect maar resulteerde in ernstige verwondingen waardoor enkel een chirurgische amputatie de hondjes nog kon redden. Het couperen van de staart bij honden is al sinds 2006 verboden.

Verder onderzoek wees uit dat de pups verhandeld werden zonder identificatie en registratie, hoewel deze verplichting reeds bestaat sinds 1998. De fokker weigerde om deze verplichting na te leven. De verplichte registratie laat nochtans toe om een verloren gelopen hond en zijn baasje te herenigen. Zo wordt vermeden dat het dier in een asiel terechtkomt en misschien zelfs ge?ɬ´uthanaseerd moet worden. Eigenaars doen er dan ook goed aan hun hond te laten registreren.

Terug